Az amerikai–kínai kapcsolatok szétcsatolásával fenyeget Trump

Donald Trump szerint dollármilliárdokat veszít Amerika a kínaiakkal való üzletelésen.

2020. 09. 08. 12:24
Republican National Convention closing night
epa08630705 US President Donald J. Trump formally accepts the 2020 Republican presidential nomination during the closing night of the Republican National Convention, on the South Lawn of the White House, in Washington, DC, USA, 27 August 2020. Due to the coronavirus pandemic the Republican Party has moved to a televised format for its convention. EPA/Erin Scott / POOL Fotó: Erin Scott / POOL Forrás: MTI/EPA/Erin Scott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Dollármilliárdokat veszítünk, és ha nem üzletelnénk a kínaiakkal, akkor nem veszítenénk dollármilliárdokat – nyilatkozta Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatón.

A tájékoztató során Trump felvetette a Washington és Peking közötti gazdasági kapcsolatok esetleges szétcsatolását. Az elnök a Kínába kiszervezett munkahelyeket vissza szándékozik telepíteni az Egyesült Államokba, továbbá megtiltja a szövetségi kormányzatnak, hogy olyan szerződéseket kössenek amerikai vállalatokkal, melyek kiszervezik vagy már ki is szervezték munkahelyeiket a távol-keleti államba. Az elnök tervei szerint megszüntetné a Pekingtől való gazdasági függést, ehhez semmilyen eszköz felhasználásától nem zárkózik el – legyen szó a kapcsolatok szétcsatolásáról vagy az érintett amerikai vállalatok esetében adó kivetéséről.

A két nagyhatalom kapcsolatait követően Trump nyilatkozatában kitért riválisára, Joe Biden demokratapárti elnökjelöltre is. Az elnök úgy véli, amennyiben Biden győz az idei elnökválasztásokon, az amerikai–kínai kapcsolatok szorosabbak lehetnek. Az elnök Kamala Harris demokratapárti alelnökjelöltet is bírálta. Trump úgy véli, hogy a jelenlegi szenátor felelőtlen vakcinaellenes retorikát folytat, és ez nincs összhangban a kormány álláspontjával. A politikusnő vasárnap egy televíziós interjúban tett kijelentést arra vonatkozóan, hogy nem bízik a vakcinák hatékonyságában, továbbá szerinte nem a tudósoké lesz az utolsó szó a forgalmazás ügyében. Korábban Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, a Fehér Ház tanácsadói csoportjának tagja utalt rá, hogy a kutatókra nem nehezedik politikai nyomás senki részéről sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.