időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Feldúlták Malmőt a Korán-égetés után

László Dávid
2020.09.01. 06:05
Feldúlták Malmőt a Korán-égetés után

„Modern barbárok”, „primitívek” – csak úgy záporoztak a bírálatok a török elnök szóvivőjétől azokra a malmői tüntetőkre, akik még múlt pénteken Koránt égettek, valamint végigrugdosták az iszlám szent könyvet az egyik piac utcakövén. A kórusokhoz csatlakozott a kormányzó mérsékelt iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője, sőt az ankarai külügyminisztérium is. Ugyancsak aggodalmát fejezte ki hétvégén egy egyiptomi iszlamofóbiát monitorozó szervezet, de a történet nagy vihart kavart a muszlim többségű országok sajtójában is.

Arról már viszont kevesebb szó esett, hogy a Korán-égető akció után néhány száz tüntető haragjában feldúlta Malmö városát. Pénteken buszmegállókat zúztak szét, közlekedési lámpákat döntöttek ki, hirdetőtáblákat rongáltak meg, gumikat gyújtottak meg, több rendőr megsérült az összecsapásokban.

– Azoknak, akik így viselkednek, semmi közük az iszlámhoz!

– fakadt ki a vandalizmus ellen Samir Muric malmői imám, hangsúlyozva, hogy ő minden gyújtogatást ellenez, legyen szó akár a Koránról, akár az autóabroncsokról.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy a szélsőjobboldali dán Stram Kurs (Kemény Vonal) párt muszlimellenes tüntetést szervezett a svéd városban éppen a pénteki nagy imák idejére. Az eredeti tervek szerint az alakulat vezetője, Rasmus Paludan is beszédet mondott volna az eseményen, ám a dán politikust két évre kitiltották Svédországból. – Kitoloncoltak és kitiltottak Svédországból két évre. Bezzeg az erőszaktevőket és gyilkosokat mindig szívesen látják! – méltatlankodott a közösségi médiában. Korábban ő egyébként arról vált ismertté, hogy szalonnába csomagolt és elégetett egy Koránt. Most végül nélküle is megtartották a rendezvényt, amelyen a tiltakozók az iszlám szent könyvét felgyújtották, s ellentüntetéseket robbantottak ki városszerte.

Pénteken lángokba borult a svéd város
Fotó: Reuters

A 2017-es statisztikák szerint a 320 ezres Malmö lakosságának 53,6 százaléka külföldön született, de legalább az egyik szülője külföldi.

Ugyancsak három évvel ezelőtti adatok szerint Svédország mintegy tízmilliós népességének nyolc százaléka volt muszlim. Az amerikai Pew Research Center előrejelzése szerint arányuk 2050-re még a bevándorlás megállításával is elérheti a 11 százalékot, ha viszont tovább fokozódik a migráció, meghaladhatja a 31 százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.