Kína hadgyakorlattal válaszolt az amerikai delegációnak

Peking mérgében újfent hadgyakorlattal demonstrálja erejét a Tajvani-szoros közelében.

Mártonffy Attila
2020. 09. 18. 10:35
null
Tajpej, 2020. szeptember 10. A tajvani védelmi minisztérium által 2020. szeptember 10-én közreadott dátum nélküli képen egy kínai Szu–30-as negyedik generációs nehéz vadászbombázó repülõgép lép be Tajvan légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ). A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szeptember 9-én a Kínai Légierõ több vadászrepülõgépe is belépett Tajvan légvédelmi azonosítási zónájába. MTI/EPA/Tajvani védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg újfent hadgyakorlatot indított a Tajvani-szoros közelében, válaszul egy újabb magas rangú amerikai kormánytisztviselő – Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár – ma kezdődő kétnapos tajpeji látogatására. Néhány héten belül ez már a második ilyen jellegű vizit, így érthető Kína paprikás hangulata – emlékeztet a Reuters brit hírügynökség. Peking árgus szemekkel figyeli, amint Washington egyre szorosabbra próbálja fűzni kapcsolatait a Kína által magának követelt Tajvannal.

Nemtetszése kifejezéseként már a múlt héten is nagyszabású tengeri és légi hadgyakorlatot hajtott végre a szigetet a szárazföldtől elválasztó szorosban,

a múlt hónapban pedig – Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter tajpeji látogatása alkalmával – kínai vadászgépek röviden átrepülték a tengeri demarkációs vonalat. Krach egyébként találkozott Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen) tajvani elnökkel, holnap pedig részt vesz a Li Teng-huj (Lee Teng-hui) volt államfő tiszteletére rendezendő megemlékezésen. Li 1988 és 2000 között állt a szigetország élén, s ez év július 30-án hunyt el 97 éves korában.

Zsen Kuo-csiang (Ren Guoqiang), a kínai védelmi minisztérium szóvivője kijelentette:

– A hadgyakorlat szükséges és logikus lépés Kína nemzeti szuverenitásának és területi integritásának védelmére. Tajvan teljes egészében Kína belügye, ami nem tűr külföldi beavatkozást.

Zsen szerint az Egyesült Államok és a tajvani Demokratikus Haladó Párt egyre intenzívebbé váló együttműködése gyakran okoz zavargást.

– Ám aki a tűzzel játszik, könnyen megégetheti magát – óvott a szóvivő.

Tajvan azonban nemigen vehette komolyan a figyelmeztetést, mert a helyi Liberty Times című lap szerint ma reggel elrettentésül négy órán át köröztek a tajvani légierő gépei a sziget fölött. A médium olyan felvételt is közölt, amelyen F–16-os vadászrepülők láthatók, amint a hualieni légi támaszponton rakétákkal szerelik fel őket.

Az Egyesült Államok, hasonlóan a legtöbb országhoz, csak Kínával tart fent hivatalos kapcsolatokat, Tajvannal nem. Ennek ellenére az USA a szigetország legfőbb támogatója és fegyverszállítója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.