Takács Szabolcs lesz hazánk új washingtoni nagykövete

– Magyarországot egyértelmű tisztelet, nagyrabecsülés övezi a Fehér Házban – mondta el Szijjártó Péter.

2020. 09. 15. 21:21
null
Az államtitkár szerint térségünk együttműködése közös érdek Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takács Szabolcs lesz hazánk új washingtoni nagykövete – jelentette be a Fehér Ház meghívására Washingtonba látogató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető emlékeztetett: Szabó László korábbi washingtoni nagykövet áprilisban hagyta el állomáshelyét, ezért „itt volt az ideje egy új misszióvezető kinevezésének”.

– Tettem egy javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, amit miniszterelnök úr elfogadott, így Takács Szabolcs lesz hazánk következő washingtoni nagykövete

– fogalmazott Szijjártó Péter. Emlékeztetett: Takács Szabolcs korábban európai uniós ügyekért felelős államtitkárként tevékenykedett, majd pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatta munkáját, ahol jelenleg az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépéséből (brexit) fakadó kérdésekkel foglalkozik miniszteri biztosként.

Takács Szabolcs jelenleg még miniszteri biztosként tevékenykedik a Külgazdasági és Külügyminisztériumban
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon élőben közvetített sajtótájékoztatóján arra is reagált, hogy ma bejelentette lemondását David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A magyar tárcavezető elmondta, Washingtonban találkozott a budapesti amerikai misszió élén 2018 nyara óta álló diplomatával, akinek

köszönetet mondott a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok fejlesztéséért tett „fantasztikus munkájáért”.

Nagyrabecsülik Magyarországot

A tárcavezető sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy a Fehér Házban

Magyarországot, illetve a magyar kormányt, a magyar miniszterelnököt egyértelmű tisztelet, nagyrabecsülés és támogatás övezi.

Beszámolt arról is, hogy washingtoni útja során megállapodást írt alá a legnagyobb magánkézben lévő, tőzsdén lévő űrkutatási cég és a magyar kormány között. Energiakérdésekről azt mondta: Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shell-lel egy hosszú távú gázvásárlási konstrukcióról.

Történelmi megállapodás

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Washingtonban egyedüli európai uniós külügyminiszterként vett részt Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján. A miniszter szerint a Fehér Ház kertjében tartott esemény a történelemkönyvek lapjaira kerülhet.

Két olyan megállapodást írtak alá, amely teljesen új fejezetet nyithat, a háborúzás, a terrorizmus helyét átveheti a béke.

Ez azért is fontos, mert a Közel-Kelet biztonsága befolyásolja Európa biztonsági helyzetét is –

fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter úgy vélekedett: Donald Trump amerikai elnök olyan teljesítményt nyújtott, olyan megállapodásokat hozott tető alá, amelyeket nem sokan gondoltak volna. „Ilyenekért szoktak Nobel-békedíjat kapni” – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.