Tarolt a kormánypárt az orosz regionális választásokon

Meglepetések nélkül zajlottak le a regionális választások Oroszországban: a kormánypárt minden régióban tarolt. Az ország 85 régiójából 83-ban került sor különböző szintű választásokra – a városi tanács tagjaitól kezdve egészen a regionális parlamenti képviselő-választásokig. Az idei voksolás érdekességét az adta, hogy a koronavírus-járvány miatt három napig tartott a voksolás, amelyre a jövő évi parlamenti választások miatt minden politikai erő a nagy megmérettetés előtti utolsó tesztként tekintett.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 14. 13:17
null
Moszkva, 2020. szeptember 13. Emberek voksolnak egy moszkvai szavazóhelyiségben 2020. szeptember 13-án. Oroszország 85 régiójából 83-ban zajlik regionális vagy helyi szintû választás, illetve népszavazás. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a 85 orosz régióból csupán hét régió nem áll a kormánypárt – vagy a kormánypárthoz kötődő független vezető irányítása alatt. Nem lesz ez másként az idei választások után sem – ebben az évben 18 régióban járt le az előző kormányzó mandátuma, de mindenki marad a helyén. Az elemzők öt helyen számítottak szoros küzdelemre – irkutszki, arhangelszki, permi, penzai és rosztovi területeken, ám meglepetés sehol nem született, a kormánypárt minden jelöltje az említett régiókban legalább hatvan százalékkal nyert.

A választások legnagyobb tétje éppen a kormányzók újraválasztása volt: mivel Oroszország államformája föderáció, az egyes territoriális föderatív egységek élén kormányzók állnak. Habár a hatalom központosított és a döntések java része Moszkvából jön, helyben a kormányzó képviseli a végrehajtó hatalmat, és ő az összekötő kapocs a Moszkvától akár több ezer kilométerre lévő régió és a Kreml között. Az ország nagy mérete miatt ezért egyáltalán nem mellékes, hogy ki irányítja az adott régiót és kik ülnek a helyi regionális parlamentben.

– Az összes vezetőtisztviselői-jelöltünk az exit poll-ok és az eddig már feldolgozott adatok szerint magabiztosan nyert már az első fordulóban – mondta Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország kormánypárt főtanácsának titkára – A törvényhozó közgyűlések és a közigazgatási parlamentek szintjén is az „Egységes Oroszország” stabil többséget alkot kivétel nélkül minden régióban – idézte a politikust a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Az idei regionális választások a Covid–19-járvány miatt már pénteken megkezdődtek, és a legtöbb régióban három napig tartottak. Az ellenzék elsősorban emiatt bírálta a szavazás lebonyolítását: szerintük a több napos választások nagyobb teret engednek a potenciális csalásoknak, és sokkal nehezebb ellenőrizni őket. A Központi Választási Bizottság vezetője, Ella Pamfilova szerint ugyanakkor a választás kimenetelét befolyásolni képes szabálysértés nem történt.

Emberek voksolnak egy moszkvai szavazóhelyiségben 2020. szeptember 13-án. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Bár az Egységes Oroszország szinte mindenhol tarolt, azért néhány helyen az ellenzék is tudott meglepetéseket okozni: a novoszibirszki terület regionális parlamentjében a kormánypárt 38 százalékot ért el, és így elvesztette az abszolút többségét. Bejutottak a szibériai Tomszk és Novoszibirszk városi közgyűléseibe Alekszej Navalnij ellenzéki vezető jelöltjei, ráadásul az előbbiben az Egységes Oroszország az egyik legrosszabb, 24,47 százalékos eredményét produkálta. Ez az a két város, ahol Navalnij a megmérgezése előtt járt az augusztusi kampánykörútja során.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.