„A barbárság újabb terjedésével kell szembenéznünk”

Huszonhárom bűncselekményt és 481 szabálysértést jegyzett fel a lengyel rendőrség, miután vasárnap is folytatódtak a csütörtöki alkotmánybírósági ítélet óta naponta szerveződő tüntetések.

Mártonffy Attila
2020. 10. 26. 16:21
null
Varsó, 2020. október 24. Több százan tüntetnek Varsóban, miután a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a beteg magzatok mûvi vetélését Varsóban 2020. október 23-án este. A többórás menetelés után kõdobálásba torkolló tiltakozás végén a rendõrség könnygázt vetett be. MTI/PAP/EPA/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmánybíróság csütörtöki döntésében kimondta, hogy a genetikai defektussal fogant vagy egyéb gyógyíthatatlan betegséget hordozó magzatok művi vetélése ellentétes az alaptörvénnyel. Ezzel megerősítette saját 1997-es ítéletét, amely szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik.

Több helyen vandalizmusba torkolló tüntetéshullámot indított el a csütörtöki ítélet. Feminista csoportok az abortuszhoz való jogot védelmező, kormányellenes jelszavakat skandáltak, s a melegjogi mozgalom szivárványszínű zászlóit lobogtatták. A tiltakozók egy templom előtt is összegyűltek. Poznańban az aktivisták egy csoportja abortuszpárti transzparensekkel benyomult a székesegyházba,

durván félbeszakítva a misét.

Łódźban a székesegyház előtt összegyűlt mintegy másfél ezer fős tömeg a szentmise alatt skandálta jelszavait, majd

sértő kiáltásokkal kísérték a szertartás után hazainduló híveket.

Több varsói templom falát a hajnali órákban összefirkálták az újabb abortusztiltás ellen tiltakozó jelszavakkal és jelképekkel. Vandál tüntetők elcsúfították a harcos abortuszellenességéről ismert Ronald Reagan néhai amerikai elnök varsói szobrát is: az elkövetők festékspray-jel abortuszpárti és kormányellenes jelszavakat, valamint trágár jelképeket festettek a szoborra. Péntekre virradó éjszaka a többórás, végül kődobálásba torkolló abortuszpárti menet végén a rendőrség könnygázt vetett be, több tucat tüntetőt őrizetbe vettek. A tiltakozások vulgaritásától egyes ellenzéki politikusok is elhatárolódtak, míg mások részt vettek a megmozdulásokon.

A neves lengyel újságíró, Paweł Lisicki, a Do Rzeczy című hetilap főszerkesztője egy interjúban hangoztatta: meglehet, az embereknek eltérő a véleményük az alkotmánybírósági döntésről, ám a radikális baloldali szervezetek akciói a demokráciát fenyegetik.

– A barbárság újabb terjedésével kell szembenéznünk. A templomok elleni támadások abszolút ellentétesek a lengyel hagyományokkal, máig csak a megszálló erők alkalmaztak ilyesmit

– mondta az újságíró, aki rámutatott arra is, hogy a tiltakozók célja a társadalom destabilizálása, valamint párhuzamot vont a lengyelországi megmozdulások és az amerikai BLM-(A fekete életek számítanak), illetve Antifa-mozgalmak között.

– A templomok a katolikusok szent helyei. A templomokat meggyalázták. Ez elfogadhatatlan

– hangoztatta ugyancsak Krzysztof Sobolewski, a nemzeti-konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság politikusa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.