A brüsszeli rendőrség Mohamedet ábrázoló rajzokat távolított el

Ugyanazokról a karikatúrákról van szó, amelyek miatt a francia Samuel Patyt kivégezték.

2020. 10. 25. 14:19
null
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli rendőrség illegálisnak nevezte a kiragasztásukat, így számos, Mohamed prófétát gúnyoló posztert eltávolított a város utcáiról az elmúlt héten.

Ugyanazokról a rajzokról van szó, amelyeket a Franciaországban nemrég kegyetlenül lefejezett Samuel Paty is megmutatott az osztályának. A hatóságok szerint nem a szólásszabadság korlátozása, hogy eltüntették a muszlimokat potenciálisan provokáló, egyben Paty emlékét szimbolizáló rajzokat – számoltak be róla helyi források. Eszerint az első posztert hétfőn találták a belga főváros Rue du Trône nevű utcájában, közvetlenül az Európai Parlament szomszédságában. Miután ugyanebben a körzetben több karikatúra is feltűnt, a rendőrség egyesével lefotózta, majd eltávolította őket. A belga sajtónak eljuttatott közleményük szerint Mohamed próféta gúnyos ábrázolása önmagában nem illegális, de közterületre plakátokat csak az illetékes hatóságok engedélyével lehet kiragasztani. A rendőrség most a közelben lévő térfigyelő kamerák felvételei alapján keresi az ötletgazdákat.

A rajzokról időközben kiderült, hogy a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap egykori munkatársának, Stéphane Charbonniernek a karikatúrái. A Charb néven ismert művészt a szerkesztőség elleni 2015-ös terrortámadásban megölték az iszlamista elkövetők. Ugyanezeket a rajzokat mutatta meg az osztályának Samuel Paty is.

Tüntetés a Charlie Hebdo elleni merényletet követően Brüsszelben 2015 januárjában
Fotó: BELGA

Patyval szintén egy iszlamista végzett, mert a vallására nézve sértőnek találta a tanórán bemutatott képeket. Az egyik ilyenen Mohamed próféta pucér fenékkel látható. A multikulturális belga fővárosban kiragasztott plakátoknak a szólásszabadság előmozdítása s a kivégzett történelemtanár melletti kiállás volt a céljuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.