időjárás 28°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

A magyar és a lengyel zászlót gyalázta a holland napilap

Magyar Nemzet
2020.10.23. 06:50
A magyar és a lengyel zászlót gyalázta a holland napilap

A holland üzleti napilap, a Het Financieele Dagblad hétfőn közölt véleménycikket az EU nyáron elfogadott pénzügyi csomagjáról, amely jelenleg is végrehajtásra vár. A holland cikk szerzője szerint Lengyelország és Magyarország vétóval fenyegetik a közel kétezer-milliárd eurós csomagot, mert nem akarnak jogállamisági feltételrendszert annak kifizetéseihez, ugyanis „évek óta megsértik a jogállamiság elveit”.

A holland sajtóban megjelenő lesújtó hangvételű vélemény hazánkról nem újdonság, de a Het Financieele Dagblad most ennél messzebbre ment: a cikkhez mellékelt karikatúrán a magyar és a lengyel zászlón egy-egy felmutatott középső ujj szerepelt.

A holland üzleti lap felháborító módon ábrázolta a lengyel és magyar zászlót.
Fotó: Het Financieele Dagblad

A történtekre válaszul

Magyarország hágai nagykövete, Kocsis András a szerkesztőséghez fordult, hogy cikkben reagáljon a hazánkat ért vádakra, ám a lap ezt megtagadta a diplomatától.

A hágai nagykövetség emiatt honlapján közölte a letiltott publicisztikát. Ebben a nagykövet azt írja: „Az európai vita leegyszerűsítése nemzeti zászlókon ábrázolt középső ujjakra, mint például a De Vries asszony október 19-ei véleménycikkének illusztrációja, nemcsak szégyen, hanem a lényeg megértésének teljes hiányát is mutatja.” Hozzáteszi: „Az unió többéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról szóló tárgyalások során nem zsarolunk senkit. Éppen ellenkezőleg. Az Európai Tanács 2020 júliusában megállapodott a költségvetés védelmét és így a jogállamiság erősítését célzó mechanizmusról. Néhány tagállam és az Európai Parlament azonban sajnos megpróbálja újranyitni az Európai Tanács júliusi megállapodását, amivel veszélybe sodorják a jogszabály-csomag jóváhagyását”

„Azok, akik sosem támogatták igazán Európa gazdasági helyreállítását, most egy olyan jogállamisági kondicionalitást követelnek, amely nem létezik az Európai Tanács következtetéseiben. Ez csak ürügy a megállapodás szétverésére.”

Kocsis András cikkében arra is rávilágít: Magyarország és európai partnereink közötti konfliktus forrása valójában nem a jogállamiság, hanem az liberális és kereszténydemokrácia közötti ideológiai konfliktus. Mint azt írja, a magyar kormány szilárdan kiáll a nemzeti szuverenitás mellett, vezérfonala a kereszténység, és a migráció helyett a családot helyezi a középpontba.

A diplomata a felháborító ügyről a Twitteren is beszámolt.

A Het Financieele Dagblad holland napilapban megjelent véleménycikk illusztrációjában a magyar zászlón egy felmutatott középső ujj szerepelt.

Kértem a szerkesztőséget a válaszom közlésére. Ezt a szerkesztőség megtagadta.

Reakcióm magyarul itt olvasható: https://t.co/gOsSBN6CrC

— Andras Kocsis (@Amb_Kocsis) October 22, 2020

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.