Gazdaságunk érdekét is szolgálják a szingapúri kapcsolatok + videó

Magyarország és Szingapúr folyamatosan támogatja egymás jelöléseit a nemzetközi szervezetekben – mondta Szijjártó Péter.

Forrás: MTI, facebook.com/szijjarto.peter.official2020. 10. 14. 13:48
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítenie a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést, és ebből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szingapúrban, miután tárgyalt az ottani kormány képviselőivel és az űripari, illetve más ágazatok vezetőivel.

Szijjártó Péter találkozott Szingapúrban mások mellett Vivian Balakrishnan külügyminiszterrel, Chan Chun Sing ipari és kereskedelmi miniszterrel, David Tannal, a Szingapúri Űrügyi Iroda elnökével, Jonathan Hunggal, a Szingapúri Űrtechnológiai Szövetség elnökével, illetve több ottani nagy cégcsoport, így az STE és a Patec Group vezetőivel.

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítene a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést, a két ország folyamatosan támogatja egymás jelöléseit a nemzetközi szervezetekben, és ami ennél is sokkal fontosabb, hogy nyitott gazdaságokként mindketten nagy támogatói a szabadkereskedelmi megállapodásoknak, a szabad és tisztességes világkereskedelemnek és világgazdaságnak.

„Ez Magyarország, az egész magyar gazdaság érdeke is” – mondta Szijjártó Péter a tárgyalások után az MTI-nek nyilatkozva. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szingapúr a harmadik, Magyarország pedig a 12-ik legnyitottabb gazdasággal rendelkezik a világon.

Migrációs kérdésekben is van közös álláspontja a két országnak, hiszen egyikük se szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját, világosan állást foglalva amellett, hogy ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés.

A tárcavezető szerint a problémamentes és baráti politikai együttműködésből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak. Az űripar területén a vezető magyar űripari vállalat már számos megrendelést kapott, leszállíthatta például a kommunikációs eszközöket a szingapúri műholdprogram egy részéhez. „Ez egy stratégiai együttműködés, amely létrejött az űriparban” – mondta Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint a magyar vállalatok komoly szerephez fognak jutni a műholdprogramok fejlesztésében Szingapúrban, illetve a mesterséges intelligenciára, adatgazdálkodásra és informatikai megoldásokra specializálódott magyar cégek is komoly beruházásokkal vannak már jelen a szingapúri piacon, illetve vehetnek részt az ottani fejlesztésekben. Ez azért nagyon jelentős dolog, mert Szingapúr a világ egyik vezető pénzügyi központja, ahol az informatikával és mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldásokat csak a legmagasabb színvonalon fogadják el, aminek a magyar cégek eddig meg tudtak felelni.

Szijjártó Péter szerint a magyar cégek meg tudtak felelni a szingapúri élelmiszeripari elvárásoknak és igényeknek is. Példaként hozta fel, hogy a szingapúri libamájimport teljes egészében Magyarországról származik. A madárinfluenza miatti korábbi tiltást Szingapúr feloldotta, így ennek a hónapnak a végétől újraindulhatnak a magyar baromfihús-szállítmányok Szingapúrba. Engedélyezték az ottani hatóságok a magyar sertéshús kivitelét is, ezért – dacára az afrikai sertéspestisnek – a magyar sertéstermékek szállítása is engedélyezett az ottani piacra.

A tárcavezető szerint a kifejezetten komoly fogyasztói igények kiszolgálására alkalmas magyar élelmiszeripari termékek újabb piaci részesedésekre tehetnek szert a délkelet-ázsiai városállamban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.