Hazánkban harmadannyi a járvány miatti elhunyt, mint Európában

Minden mutató szerint Magyarország a vírus ellen jól védekező országok között van. Mutatjuk a WHO tanulságos statisztikáit is.

Forrás: origo.hu2020. 10. 15. 12:48
null
Fotó: Szász Tamás Forrás: WHO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány egészét tekintve Magyarországon még mindig csak a fele az egymillió főre vetített fertőzöttek száma az EU-s átlagnak, amivel egyértelműen a jobban teljesítő országok közé tartozunk.

A járvány összességében még mindig a nyugat-európai országokat érintette jobban, Spanyolországban ötször, Luxemburgban és Belgiumban csaknem négyszer, Hollandiában, Franciaországban pedig majdnem háromszor akkora a teljes fertőzöttség, mint hazánkban. A WHO az erre vonatkozó statisztikáit naponta frissíti, amiből kiderül, hogy

a kontinensen minden országban felfutóban van a második hullám, ebben Magyarország sem kivétel.

Fotó: WHO

A halálos áldozatok vonatkozásában ugyanez a tendencia figyelhető meg, sajnos egész Európában nő a betegségben meghalt emberek száma, ma már minden egymillió emberre 344 halott jut.

Lakosságarányosan Magyarországon csupán a harmada az áldozatok száma az EU-s átlagénak.

Az áldozatok száma értelemszerűen összefüggésben van a fertőzöttek számával, ugyanakkor míg hazánkban 105 az egymillió főre vetített elhalálozás, addig ugyanez Belgiumban 893, Spanyolországban 701, de Olaszországban és Svédországban is meghaladja az ötszáz főt.

Mindemellett figyelmeztető jel, hogy Németországban, Portugáliában, Dániában és Hollandiában arányaiban is jóval több meghalt beteget regisztráltak, mint Magyarországon.

A halálozási statisztikák vonatkozásában a különböző tagállamokban különböző protokollok vannak, de ebben a kérdésben Magyarország a legszigorúbb protokollt alkalmazza.

Fotó: WHO

Talán az egyik legérdekesebb mutató, hogy az igazoltan fertőzöttek és az áldozatok között milyen kapcsolat áll fent. Ez a szám az, amely a leginkább képet ad arról, hogy egy adott tagállam mennyire hatékonyan tud védekezni a vírussal szemben, mennyire tudta megvédeni állampolgárai életét.

Szomorú, hogy Európa-szerte száz igazoltan fertőzött közül több mint minden negyedik meghalt.

Bár éveken keresztül hallgattuk a nyugati világ egészségügyi képességeit, a számok azt mutatják, hogy a fejlettebb országokban jóval magasabb ez a mutató, mint az úgynevezett keleti blokkban.

Fotó: WHO

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.