Joe Biden szerint Magyarország és Lengyelország totalitárius rezsim

A fősodratú média mindent megtesz, hogy takargassa a Biden család szennyesét.

2020. 10. 16. 15:07
BIDEN, Joe
Milwaukee, 2020. augusztus 21. Videofelvtelrl kszlt kpen Joe Biden, a Demokrata Prt elnkjelltje videokonferencia keretben mond beszdet a demokratk ngynapos elnkjelltllt konvencijnak befejez napjn 2020. augusztus 20-n. Az esemnynek a Wisconsin llambeli Milwaukee egyik konferenciakzpontja adott otthont. MTI/EPA/DNCC Fotó: - Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Látjuk, mi minden történt Belarusztól Lengyelországon át egészen Magyarországig, látjuk a totalitárius rezsimek térnyerését a világban, és ez az elnök felkarolja a világ összes gengszterét – fogalmazott helyi idő szerint szerda este Joe Biden demokrata elnökjelölt a pennsylvaniai Philadelphiában lakossági fórumon Donald Trump külpolitikájával kapcsolatban. Az ABC amerikai televíziós csatorna által élőben közvetített esemény lényegében azt az eredetileg október 15-re időzített elnökjelölti vitát hivatott helyettesíteni, amelyen Donald Trump amerikai elnök nem volt hajlandó részt venni, miután az elnökjelölti vitákat szervező bizottság a koronavírus-járvány miatt virtuálisan akarta volna megtartani azt. Biden Magyarországot is érintő bírálatakor elsősorban Trump külpolitikáját kritizálta, a demokrata elnökjelölt többek között arról is beszélt:

az amerikai elnök szerelmes leveleket vált Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a NATO-t pedig a széthullás veszélye fenyegeti, miután Trumpnak köszönhetően a tagállamok bizalma megingott az észak-atlanti szövetség legnagyobb erejének számító Egyesült Államokban.

Az élőben közvetített lakossági fórumot már a rendezvény megtartása előtt is botrány kísérte, ugyanis az NBC amerikai hírtelevízió egy nappal korábban bejelentette: élőben közvetítik a Biden kampánystábja által hetek óta leszervezett országos televíziós szerepléssel azonos időben lévő miami lakossági fórumot Donald Trump részvételével. A két televíziós társaság tehát egymástól függetlenül, de egy időben szervezett a főműsoridős programot a két politikussal; bár lapzártánkig pontos statisztikák nem láttak napvilágot a nézettségi adatokról, a Twitter-mikroblogon több olyan félhivatalos információ is terjed, miszerint Trump show-ja hozta a nagyobb nézettséget. Ez aligha meglepő, az amerikai elnök Joe Bidennél jóval komolyabb ellenféllel találta magát szemben Savannah Guthrie személyében. Elemzők szerint az NBC riportere – akinek eredetileg a lakossági fórumon megjelenő szavazópolgárok és az elnök között kellett volna moderálnia –

gyakorlatilag közel fél órán át, gyakran az elnök szavába vágva úgy támadta Trumpot a színpadon, mint ha maga lenne az ellenfele a november 3-ai elnökválasztáson.

A Twittert azonnal ellepték az olyan kommentárok, amelyek szerint az elmaradt elnökjelölti vita tökéletesen pótlásra került a leplezetlenül elfogult Savannah Guthrie-nak köszönhetően, aki Joe Bidennél sokkal alkalmasabbnak bizonyult az elnök megszorongatására.

Donald Trump az NBC amerikai televízió által szervezett beszélgetésen válaszol a műsorvezető és a meghívott vendégek kérdéseire a floridai Miamiban
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Ezzel ellentétben Joe Biden philadelphiai szereplése éppen az ellenkező hangulat irányába mozdult el: gyakorlatilag egy baráti kampányeseménnyé vált, ahol a demokrata elnökjelölt egy újabb lehetőséget kapott arra, hogy kifejtse véleményét Donald Trump általa hibásnak vélt járványkezelésével, illetve elnöki teljesítményével kapcsolatban. Az ABC riportere, George Stephanopoulos

egyáltalán nem hozta szóba azt a Joe Biden számára rendkívül kellemetlen, a The New York Post által egy nappal korábban nyilvánosságra hozott ukrajnai korrupciós botrányt és szexvideót.

Nem csak Stephanopoulos érezte úgy, hogy jobb a választópolgárok előtt nem firtatni a Biden családot kompromittáló tartalmakat. Mint ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Donald Trumpot előszeretettel cenzúrázó vagy épp felcímkéző Twitter és Facebook betiltotta azoknak a leveleknek a Biden és fia számára terhelő bizonyítékul szolgáló e-mailek közzétételét. Az elektronikus levelek tanúsága szerint márpedig Hunter Biden már azelőtt bemutatta az apját a Burisma nevű ukrán energetikai óriáscég vezetőinek, hogy Biden alelnökként nyomást gyakorolt volna ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

Amikor Trump újraválasztási kampányának hivatalos Twitter-fiókja erről akart posztolni a közösségi hálózaton, a Twitter egyszerűen felfüggesztette a profilt. Ezzel kapcsolatban az amerikai Politico hírportál azt írta: újabb erőfeszítés a technológiai óriástól annak érdekében, hogy megakadályozzák a The New York Post információinak széles körű terjesztését. A republikánus szenátorok ugyanakkor ezúttal nem nyugszanak bele a közösségi hálózatok elfogult cenzúrázásába. Ted Cruz texasi szenátor a minap tudatta:

meghallgatásra beidézik a szenátusba Jack Dorsey-t, a Twitter elnök-vezérigazgatóját, hogy magyarázatot adjon a Joe Bidenre nézve kedvezőtlen információk betiltására. Ted Cruz, texasi republikánus szenátor közölte: a tervek szerint jövő péntekre hívják be Dorsey-t.

A texasi szenátor Josh Hawley republikánus szenátorral karöltve nem csupán Dorsey-t, de Mark Zuckerberg Facebook-vezért is szívesen látja a szenátus előtt, és tegyenek tanúvallomást a kampányfinanszírozás esetleges megsértésével kapcsolatban. A republikánusok vádjai szerint ugyanis a két technológiai óriás a Biden számára kellemetlen információk cenzúrájával megsértették a kampányfinanszírozási törvényt, tekintve, hogy a tartalmak közzétételének ellehetetlenítéséhez hozzájárultak a Biden kampány sikeréhez.

Trump és Biden a jelenlegi tervek szerint jövő héten Nashville-ben, Tennessee államban vitázik majd szemtől szemben a Belmont egyetemen, magyar idő szerint péntek hajnalban, utoljára a november 3-i elnökválasztás előtt.

Hogy választ Amerika címmel Elindult a John McCain-díjas Mártonffy Balázs videósorozata a Videán. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója közérthetően magyarázza el az amerikai politika aktualitásait, s nyújt értelmezési keretet a kampányhajrá utolsó napjaihoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.