Nem kegyelmeznek Trump jelöltjének a demokraták

Ma megkezdődött Amy Coney Barrett meghallgatása, a demokraták a jelölt megszorongatására készülnek.

2020. 10. 12. 20:49
CONEY BARRETT, Amy
Washington, 2020. október 12. Amy Coney Barrett amerikai legfelsõbb bírósági bírójelölt a szenátus igazságügyi bizottsága elõtti meghallgatására érkezik a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. október 12-én. Védõmaszkot a koronavírus-járvány miatt visel. MTI/EPA/Reuters pool/Leah MIllis Fotó: Leah MIllis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alaposan megizzasztják a demokraták Donald Trump főbírójelöltjét a Barack Obama elnöksége idején elfogadott megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvénnyel szembeni negatív álláspontja miatt

– szögezte le Amy Coney Barrett főbírójelölt ma kezdődő szenátusi meghallgatásának már az elején Dianne Feinstein demokrata szenátor. A jogi bizottság első felszólalójaként Feinstein a Fox News tudósítása szerint azt is egyértelművé tette: a háromnapos meghallgatás során alaposan megvizsgálják majd, hogy amennyiben Barrett kerül az alkotmánybíróságként is szolgáló, kilencfős legfelsőbb bíróság megüresedett posztjára, milyen következményei lennének esetleges döntéseinek. A demokraták számára ez azért is kulcsfontosságú, mert – ahogyan arra Feinstein emlékeztetett –, Donald Trump amerikai elnök arra tett ígéretet, hogy olyan bírókat nevez ki a taláros testület élére, akik az Obamacare-ként emlegetett törvény felszámolására fognak szavazni.

Amy Coney Barrett amerikai legfelsőbb bírósági bírójelölt a szenátus igazságügyi bizottsága előtti meghallgatására érkezik a kongresszus washingtoni épületébe
Fotó: MTI/EPA/Reuters/Leah MIllis

A Trump-adminisztráció még idén nyáron fordult a legfelsőbb bírósághoz azt kérve, hogy érvénytelenítse az előző elnök egészségügyi reformját. A testület november 10-én fogja megvitatni az ügyet, a republikánusoknak azonban nyíltan vállalt célja, hogy már a november 3-án esedékes elnökválasztás előtt, lehetőleg október végéig a szenátus rábólintson Barrett kinevezésére.

Ez nem csak az Obamacare végére tenne pontot, de egyúttal azt is jelentené, hogy Trumpnak – az elnökválasztáson elért eredményétől függetlenül – sikerülne 6:3 arányban konzervatív irányba tolni a kilenctagú testületet, ezzel pedig évtizedekre meghatározhatja a legfelsőbb bíróság karakterét.

A tét tehát nagy, a feszültség így már a bizottsági meghallgatás első napján is izzott a levegőben. Amy Coney Barrett egyébként felszólalásában magát családszerető, a hagyományokat tisztelő, konzervatív anyaként mutatta be, egyúttal azt is világossá tette, hogy minden döntést a vesztes fél oldaláról is alaposan megvizsgál, amennyiben jóváhagyják jelölését. – Mindig azt kérdezem magamtól, hogyan vélekednék a döntésről, ha a vesztes fél valamelyik gyermeke lennék. [...] Ezt az alapelvet támasztottam magammal szemben eddigi pályafutásom során is, és ezután is eszerint fogok bíróként dolgozni – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.