Nem verték nagydobra az észak-koreai katonai parádét

Hivatalosan nincs koronavírus-fertőzött a remeteállamban, a járvány miatt azonban az ünnepséget is visszafogták.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 12:36
null
Tömegek ünneplik a kommunista párt vezényletével, hogy Észak-Korea rendelkezik nukleáris rakétával Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan módon még a hajnali órákban tartott nagyszabású katonai parádét Észak-Korea a munkapárt alapításának évfordulóján. Az effajta felvonulásokat általában nagy érdeklődéssel figyeli a világ; egyrészt hogy milyen hangnemben beszél Kim Dzsong Un vezető, másrészt ilyenkor a legújabb katonai fejlesztéseket is bemutatják. Legutóbb 2017-ben fordult elő, hogy az észak-koreai állami televízió élőben közvetítette a parádét, akkor például ballisztikus rakéták is feltűntek a képernyőn. Ezt követően csak felvételről sugározták az eseményeket.

Egyelőre az idei felvonulásról nem tudósított a helyi média, a felvételeket sem hozták nyilvánosságra, az eseményre a koronavírus-járvány miatt külföldi újságírókat és vezetőket sem hívtak meg. A dél-koreai és amerikai hírszerzés közlése szerint közelről figyelik a történéseket, műholdfelvételek alapján arra következtetnek, hogy a fenyegető pandémia ellenére is megrendezték az ünnepséget, de azt sem zárták ki, hogy csak a főpróbát láthatták. Észak-Koreában hivatalosan még egyetlen Covid–19-fertőzött sincs, a határon állítólag tűzparancs van érvényben, nemrégiben egy dél-koreai tisztségviselővel végeztek is a határőrök, miután véletlenül északi vizekre tévedt hajójával.

Elemzők arra számítottak, hogy Kim Dzsong Un idén nem veri nagydobra a katonai parádét, kivár a novemberi amerikai elnökválasztások eredményével. Az észak-koreai vezető legutóbb tavaly februárban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, és bár tárgyalásaik zátonyra futottak, a konfliktus alábbhagyott, például azóta nukleáris tesztek sem voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.