időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Több mint 54 millió amerikai szavaz már – Trump Floridában voksolt

Forrás: MTI
2020.10.24. 19:35
Több mint 54 millió amerikai szavaz már – Trump Floridában voksolt

Donald Trump amerikai elnök leadta a szavazatát Floridában, és ezzel csatlakozott ahhoz a több mint 54 millió amerikaihoz, akik úgy döntöttek, hogy még a november 3-án esedékes elnökválasztás előtt leadják voksaikat.

Trump egy West Palm Beachen található könyvtárban szavazott, közel mar-a-lagói ingatlanjához. Az elnök tavaly változtatta meg állandó lakhelyét, és jelentkezett át New Yorkból Floridába. Florida elnyerése kulcsfontosságú Trump újraválasztása szempontjából.

„Egy Trump nevű fickóra voksoltam” – mondta az elnök újságíróknak a szavazóurnától távozóban.

Donald Trump sajtótájékoztatót is tartott, miután leadta szavazatát
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Eközben folytatódnak a kampányesemények: Joe Biden demokrata elnökjelölt feleségével együtt Pennsylvaniában vesz részt két gyűlésen, míg Barack Obama volt elnök Floridában kampányol egykori alelnöke mellett. Trump Észak-Karolinában, Ohióban és Wisconsinban igyekszik meggyőzni a szavazókat rátermettségéről.

Eddig mintegy 54,2 millió amerikai állampolgár élt már a korai szavazás biztosította lehetőséggel. Szakértők szerint az eddigi magas részvételi arány a nagy érdeklődés jele. Emellett sokan azért adták le korábban szavazatukat, mert a koronavírus-járványtól tartva szeretnék elkerülni a tömött szavazóhelyiségeket november 3-án. A koronavírus eddig több mint 224 ezer amerikai életét követelte.

Pénteken 84 ezer fölötti új fertőzöttel rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált esetek száma. A járvány miatt több államban kiterjesztették a korai szavazás és a levélszavazás lehetőségét.

Soros György a célegyenesben is Trump ellen ármánykodik

Soros György amerikai tőzsdespekuláns továbbra sem tett le arról a szándékáról, hogy eltávolítja Donald Trump amerikai elnököt a hivatalából, így másfél héttel az elnökválasztást megelőzően ismét komoly összegekkel próbálja meg befolyásolni a voksolás kimenetelét. Ezúttal is billegő államokban fektetett be. Továbbra is nagyon aktív az a politikai akcióbizottság, amelyet Soros György alapított még tavaly augusztusban. A friss adatok szerint a Soros-féle Democracy PAC fejenként ötszázezer dollárt utalt a Black PAC-nak, illetve a Somos PAC-nak. Mindkét szervezet célja, hogy az afroamerikai, illetve a latinó szavazókat mozgósítsa. Soros György az idei elnökválasztás kimenetelét nem bízza a véletlenre, már több mint hetvenmillió dollárt költött el, ami majdnem a triplája annak az összegnek, amit 2016-ban erre a célra fordított. A Somos PAC saját honlapján progresszív szervezetként mutatja be magát, amelynek egyik célja, hogy a latino szavazókat mozgósítsa. Az adatok szerint a Democracy PAC mellett a Michael Bloomberg-féle Florida Freedom PAC az egyik legnagyobb adományozója.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.