Trump visszatérne a kampányba, de sok tényező gátolja ebben

Szakértők szerint rövidesen meggyógyulhat, de akár súlyosbodhat is az elnök betegsége.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 21:54
U.S. President Donald Trump pulls off his face mask as he returns to the White House after being hospitalized at Walter Reed Medical Center for coronavirus disease (COVID-19), in Washington
U.S. President Donald Trump pulls off his protective face mask as he poses atop the Truman Balcony of the White House after returning from being hospitalized at Walter Reed Medical Center for coronavirus disease (COVID-19) treatment, in Washington, U.S. October 5, 2020. REUTERS/Erin Scott - RC2NCJ9GI41W Fotó: Erin Scott
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Várom az október 15-i vitát, csütörtök este Miamiban. Jó lesz!” – írta kedden Twitter-oldalán Donald Trump, aki ezekkel a szavakkal kívánta illusztrálni, hogy koronavírus-fertőzöttsége ellenére jól van, és folytatni fogja kampányát. Az amerikai elnök hétfő este hagyta el a Walter Reed katonai kórházat – ahol péntek óta ápolták –, s visszatért a Fehér Házba. Távozásakor maszkot viselt, ám a Fehér Házban már nem. A politikus közölte, remekül van, és azonnal belevetette magát a november 3-án esedékes elnökválasztási kampány munkálataiba. „Mint ahogyan az influenzajárványokkal, úgy a Covid–19-cel is megtanulunk együtt élni – írta Trump egyik Twitter-bejegyzésében, az influenzajárványokat a koronavírus-pandémiához hasonlítva. – Évente sok ember, talán százezernél többen is meghalnak az influenzában a vakcina ellenére is. És bezárjuk emiatt az országot?” – tette fel a kérdést az elnök, aki egy videót is közzétett, amelyben arra biztatta honfitársait: ne féljenek a vírustól, és ne hagyják, hogy az eluralkodjék az életükön.

Annak ellenére, hogy az állapota jelentősen javult, az egészségügyi dolgozók felhívták az elnök figyelmét arra, hogy még nincs túl a betegségen, életkora és testsúlya miatt veszélyeztetettnek számít. Az elnök azonban, ha minden a tervek szerint halad, október 15-én Miamiba utazik, hogy részt vegyen a Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel folytatott televíziós vitán. Hogy Trump valóban részt tud-e venni kampányeseményeken, az elsősorban az egészségi állapotán múlik. Szakértők szerint rövidesen meggyógyulhat, de akár súlyosbodhat is a betegsége. A másik probléma, amelyre már több orvos is felhívta a figyelmet, hogy az elnököt védelmező titkosszolgálati ügynökök nagy veszélynek vannak kitéve, amennyiben Trump folytatja a kampányát. A felmérések szerint az elmúlt napokban Trump hátránya tovább nőtt Bidennel szemben, ezért kulcsfontosságú lehet számára a visszatérés.

Joe Biden reagált Trump videójára. Mint fogalmazott: azt a mondatot, hogy ne hagyjuk, hogy a vírus uralja az életünket, talán annak a 205 ezer családnak kellene mondania, amely elvesztette szeretteit a járványban. Az NBC televízió riporterének nyilatkozva Biden hangsúlyozta: azt remélte, hogy Trump levonja a tanulságot abból, amit átélt, és a helyes leckét adja tovább az amerikaiaknak, nevezetesen azt, hogy hordjanak szájmaszkot.

A két alelnökjelölt, a republikánus Mike Pence jelenlegi alelnök és Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje ma tartja első és egyetlen vitáját Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben. Eddig mindkettőjük vírustesztjei negatívak voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.