időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

A bíróság nem döntött érdemben, hogy kihez tartozik az úzvölgyi temető

Forrás: MTI
2020.11.05. 12:07

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla nem döntött érdemben arról, hogy az úzvölgyi katonai temető Csíkszentmárton községhez tartozik-e, mindössze annyit állapított meg, hogy ennek tulajdonjogát nem a csíkszentmártoni község önkormányzatának határozata, hanem a hatályos 2010-es kormányhatározat szabályozza – adta hírül a Székelyhon.ro hírportál.

A portál annak az október eleji ítéletnek az indoklását ismertette, amellyel az ítélőtábla jogerősen elutasította a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) községnek a fellebbezését Csíkszentmárton község azon önkormányzati határozata ellen, amely kimondta, hogy a katonai temető, vagyis a vitatott 15 ezer négyzetméteres terület a székelyföldi településhez tartozik. A romániai bírósági portálokon október elején közzétett pársoros ítéletnek a részletei akkor nem derültek ki, így az érintett székelyföldi önkormányzati vezetők úgy értelmezték, hogy a bíróság megerősítette a katonai temető Csíkszentmártonhoz tartozását.

A Székelyhon.ro portál szerint azonban a Marosvásárhelyi Ítélőtábla „óvatos volt”, és mindössze annyit állapított meg, hogy a csíki község önkormányzati határozatának nincs jogi következménye a terület tulajdonjogát illetően, ugyanis azt a szóban forgó 2010/299-es kormányhatározat szabályozza. Ez megerősítette a 2007-es csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, amely a székelyföldi település közvagyonaként tüntette fel az úzvölgyi katonai temetőt és a közelében álló, használaton kívüli kaszárnyasort.

A portál szerint az ítélőtábla így érdemben nem mérlegelte, hogy kihez tartozik a terület, hanem kimondta: közigazgatási bírósági eljárás csak a kormányhatározat ellen indítható. A portál szerint ezzel nyitva hagyta a tulajdonjog kérdését, megteremtve a lehetőséget egy újabb közigazgatási bírósági eljárásnak.

Dormánfalva önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonai temetőben, amelyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott, és a magyar közösség magyar katonai temetőként tartott számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.