A fogadóirodák jelzése szerint egyre nagyobb az esélye, hogy Trump marad a Fehér Házban

Joe Biden már lázasan dolgozik adminisztrációja összeállításán, sajtóinformációk szerint például azt fontolgatják, hogy Hillary Clinton egykori külügyminiszter lesz a Biden-adminisztráció ENSZ-nagykövete. Csakhogy az amerikai elnökválasztás eredménye még korántsem hivatalos, és nem csak a még mindig tartó szavazatszámlálás és a jogi procedúrák miatt. A fogadóirodák szerint ráadásul egyre nagyobb az esély arra, hogy Donald Trump marad a Fehér Házban.

2020. 11. 13. 14:46
TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 4. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök és jelölt beszél a washingtoni Fehér Ház Keleti termében az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hivatalosan is megkezdődött a szavazatok kézi újraszámlálása a 16 elektori szavazattal rendelkező Georgia államban, miközben az amerikai médiumok egy újabb államban, a hagyományosan republikánus Arizonában is Joe Bident kiáltották ki a választások győztesének. A délnyugati államban csak egy héttel az elnökválasztás napja után ért véget a szavazatszámlálás, és bár a különbség ez idő alatt folyamatosan csökkent a két jelölt között, végül egy hajszállal – 11 ezer szavazattal – a demokrata elnökjelölt győzött Donald Trump hivatalban lévő elnökkel szemben.

Demokrata győzelemre 24 éve nem volt példa az államban.

A helyi szabályozás egyébként nem teszi lehetővé a szavazatok újraszámlálásának kérését, csak abban az esetben, ha a két jelölt közötti szavazatkülönbség kevesebb mint 200 voks – Trump kampánystábja azonban a Maricopa megyében észlelt furcsaságok miatt indított jogi eljárást, érvelésük szerint ugyanis az állam legnépesebb megyéjében szabálytalanul utasították el meg nem határozott számú állampolgár leadott voksát.

Közben egyébként – a világ többi vezetőjéhez képest megkésve, de – Kína is gratulált Joe Bidennek és alelnökének, Kamala Harrisnek az elnökválasztási győzelemhez, ami elemzők szerint egyértelműen azt jelzi, hogy Peking is felismerte: a folyamatban lévő jogi vizsgálatok ellenére is megkérdőjelezhetetlen a demokrata politikus győzelme.

Másképp látják azonban ezt a fogadóirodák, amelyek még most sem hajlandók kifizetni az amerikai elnökválasztás kimenetelére tett fogadásokat.

Méghozzá arra hivatkozva, hogy Donald Trump egyelőre nem ismerte el választási vereségét, és a szavazatszámlálások sem értek még véget. Ezzel párhuzamosan a fogadóirodákban már arra lehet megtenni a téteket, hogy Trump jogi lépései végül célba érnek-e, azaz sikerül-e a republikánus elnöknek továbbra is a Fehér Házban maradnia. A londoni székhelyű Financial News ezzel kapcsolatban azt írta:

annak ellenére, hogy a vezető amerikai médiumok és nyomukban a világ vezetői Joe Bident kiáltották ki a választások győztesének, a fogadóoldalakon egyre nagyobb annak az esélye, hogy Trump zsebében marad a Fehér Ház kulcsa.

A fogadóirodáknak kifizetésekre vonatkozó kivárása egyébként korántsem meglepő, tekintve, hogy 2016-ban volt olyan cég, amelyik nagyon pórul járt, amiért hallgatott a média előrejelzéseire. Az írországi Paddy Power számára például elég költségesnek bizonyult az a döntés, hogy egy nappal az elnökválasztás napja előtt kifizették azokat az ügyfeleket, akik Hillary Clinton akkori demokrata elnökjelölt győzelmére fogadtak. A fogadóirodának közel egymillió dollárjába került a túlságosan is gyors teljesítés.

Márpedig annak ellenére, hogy az amerikai médiumok tényként kezelik Biden győzelmét, az eredmény még korántsem hivatalos, és nem csak a még mindig tartó szavazatszámlálás és a jogi procedúra miatt.

Ehhez ugyanis az alkotmány szerint az szükséges, hogy minden állam hivatalosan is igazolja, mely jelölt győzött, ezt pedig legkésőbb december 8-ig juttassák el az elektori kollégiumhoz, amelynek tagjai december 14-én ülnek össze, hogy a beérkezett eredmények alapján szavazzanak az Egyesült Államok következő elnökének személyére.

Ennek ellenére Biden és csapata már lázasan dolgozik a demokrata politikus adminisztrációjának összeállításán, sajtóértesülések szerint például azt fontolgatják, hogy Hillary Clinton egykori külügyminiszter lesz a Biden-adminisztráció ENSZ-nagykövete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.