időjárás 14°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

A migráció nem fenyegeti a kereszténységet

Forrás: mandiner.hu
2020.11.24. 12:02
A migráció nem fenyegeti a kereszténységet

Az egyházfő hétfőn megjelent új könyvében fejti ki álláspontját, miszerint a migráció nem fenyegeti a kereszténységet. A könyvben nemzeti-populista fantáziákról is szó esik.

„Attól félni, hogy a bevándorlók felhígítják a keresztény kultúrát, groteszk módon ábrázolja a kereszténységet és egész kultúránkat”

– állítja Ferenc pápa Álmodjunk együtt című könyvében. „A migráció egyáltalán nem jelent veszélyt a kereszténységre, csupán azoknak az elméjében, akiknek hasznuk származik ezekből az állításokból. Népszerűsíteni az evangéliumot, ugyanakkor nem befogadni az idegeneket szükség idején – ez olyan kultúrát hoz létre, amely csak nevében keresztény, megfosztja a vallásunkat attól, ami a különbséget jelenti” – írja a mandiner.hu cikke.

Ferenc pápa. Fotó: MTI/EPA/Vincenzo Pinto

Ferenc pápa, az Argentínában letelepedett olasz emigránsok unokája rendszeresen szolidaritását fejezi ki a Földközi-tengeren átkelő migránsokkal, gyászolja a migráció halottjait, és elítéli azokat a gazdag országokat, amelyek nem fogadják be őket – írja az Euronews.

Hangsúlyozza: „Nemzeteink méltósága azt követeli, hogy biztonságos folyosókat nyissunk a menekültek számára annak érdekében, hogy félelem nélkül mozoghassanak a halálos területekről a biztonságosabbak felé. Elfogadhatatlan, hogy migránsok százai halnak meg a veszélyes tengeri átkelések során, vagy a sivatagokban. Az Úr az összes halálesetért elszámoltat majd bennünket.”

A pápa azokat a vezetőket is elítéli, akik a „képzelt ellenséggel szembeni gyűlöletet szítják azért, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémákról”.

„Nemzeti-populista fantázia csupán a keresztény civilizáció védelme a vélt ellenségektől, legyen az ellenség az iszlám, a zsidók, az Európai Unió, vagy az ENSZ. Ez a félelemkeltés azokat az embereket szólítja meg, akik már nem vallásosak ugyan, de nemzeti örökségüket egyfajta identitásnak tekintik. A félelem és az identitásvesztés növekszik, miközben csökken az egyházak látogatottsága” – írja Ferenc pápa új könyvében.

Korábbi cikkünkben egy másik, a kereszténységet szintén megosztó témáról írtunk. Bemutattuk, hogyan vélekednek az egyházak a lombikprogramról, és hogy ez az idő teltével változik. Az 1940-es években ugyanis még az inkubátorokat is egyenesen áltudományosnak minősítette az akkori orvostársadalom.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.