Az ausztrál bortermelőkön csattan a kínai harag ostora

Canberra korábban nem is annyira burkoltan Pekinget vádolta meg a világjárvány kirobbantásával.

Mártonffy Attila
Forrás: MTI, BBC2020. 11. 27. 15:33
Budapest, 2020. augusztus 10. Bort töltenek pohárba a hazai borok védelméről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 10-én. Évente 150-180 borászatokkal összefüggő védjegykérelem érkezik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához, egyebek mellett az üvegre, a címkére, a névre és a logóra. Nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína holnapi hatállyal dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál borokra – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium. A két ország közötti egyre feszültebbé váló politikai viszony közepette hozott, ideiglenesnek szánt intézkedés szerint az ausztrál borok importőreinek 107 százaléktól 212 százalékig terjedő antidömping vámokat kell fizetniük. A döntés a szaktárca közlése szerint egy hónapokon át tartó vizsgálat eredménye, amely megállapította, hogy

az ausztrál borokat Kínában mesterségesen alacsony, az ausztrál piaci árak alatti, azaz támogatott áron értékesítik, kárt okozva ezzel a kínai borszektornak.

Canberra tagadta a feltételezést, ugyanakkor Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter azzal kommentálta a bejelentést, hogy az új vámok miatt az ausztrál borok elveszítik versenyképességüket a kínai piacon. – Rendkívül kiábrándítóan érintett a kínai döntés több száz ausztrál bortermelőt, akik jó szándékkal és bizalommal szilárd piacot építettek Kínában. A miniszter egyidejűleg felvetette, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé viszi az ügyet. – Az ausztrál kormány kategorikusan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint termelőink dömpingáron szállítják a bort Kínába. Az ausztrál bor rendkívül népszerű Kínában és világszerte a magas minőségének köszönhetően, s bízunk benne hogy ezt egy átfogó és alapos vizsgálat igazolja is – fűzte hozzá David Littleproud mezőgazdasági miniszter.

A pekingi bejelentést követően a világ egyik legnagyobb borkombinátjának számító ausztrál Treasury Wine Estates (TWE) részvényárfolyama több mint 13 százalékkal zuhant. A társaság masszív értékesítési hálózatot hozott létre Kínában, s hat év folyamatos növekedése után éves forgalma mára elérte a három milliárd amerikai dollárt. A TWE mellett a pekingi döntésben még megemlítették a Casella Wines és az Australian Swan Vintage borászatokat is. Kínában az ausztrál borok 39 százalékát értékesítették az idei év első kilenc hónapjában. A kelet-ázsiai ország Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere.

Idén Kína egyébként több intézkedéssel nehezítette az ausztrál termékek behozatalát: egyebek mellett

büntetővámokkal sújtotta az ausztrál árpát, szenet, cukrot, homárt, és átmenetileg felfüggesztette az ausztrál húsok importját.

A kereskedelmi kapcsolatok mellett a turizmus is visszaesett, ugyanis Kína figyelmeztette polgárait: nem ajánlja, hogy a „rasszista” Ausztráliába utazzanak. E lépésekre azt követően került sor, hogy Canberra áprilisban független vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány forrásának meghatározására, és ehhez a vírus legelső ismert gócpontjához, a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiachoz kért hozzáférést független szakértők számára, s ezzel

nem is annyira burkoltan Pekinget vádolta a világjárvány kirobbantásával.

A két ország közötti feszültségeket tovább szította, hogy az ausztrál kormány – nem kis mértékben az Egyesült Államok és szövetségeseinek nyomására – kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot az ötödik generációs (5G) hálózatának fejlesztéséből, továbbá kritizálta Pekinget a Dél-kínai-tengeren folytatott hadi célú építkezései miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.