Hidvéghi Balázs: Ideológiai támadást álcáznak jogállamiság-kritikának

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP) képviselő az Európai Parlament elmúlt három hét során felmerülő jogállamisághoz kötött EU-s pénzkiosztások és az ezáltal felmerülő kettős mérce kapcsán osztotta meg álláspontját legutóbbi Facebook-bejegyzésében.

Forrás: facebook.com/hidveghibalazs2020. 11. 05. 16:14
null
Összehangolt, nemzetközi támadás indult Magyarország ellen Fotó: Fred MARVAUX Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európa parlamenti képviselő a jelenlegi helyzetet úgy jellemezte: „A brüsszeli fejekben lekapcsolták a villanyt. Egy világjárvány kellős közepén vagyunk. Minden nap emberek ezrei halnak meg. Az európai gazdaságok nagy bajban vannak. Most minden perc számít. A lehető leggyorsabban kell jó döntéseket hoznunk.” Hozzátette: ehhez képest az Európai Parlament számára az elmúlt három hétben az volt a legfontosabb, hogy az EU-s pénzeket a jogállamisághoz kössék – írta.

Hidvéghi Balázs fontosnak tartotta megjegyezni:

„a jogállamiságnak nincs általános definíciója. A különböző nemzeti alkotmányok eltérő módon értelmezik.

Vagyis ha ehhez a nem egyértelműen definiált fogalomhoz kötnék az uniós pénzek kifizetését, akkor az egyenlő lenne a politikai zsarolás intézményesítésével” – írja posztjában. Majd azt is felidézte, hogy az elmúlt években már próbálkoztak ideológiai támadásokat jogi és jogállamisági kritikáknak álcázni.

Továbbá aggodalmát fejezte ki annak kapcsán is, hogy a magyar baloldalnak ez csupán egy mellékes kérdés, mivel „jobban gyűlölik Orbánt, mint amennyire szeretik a hazájukat” – állapítja meg.

Végül hozzáteszi: az állam- és kormányfők nyáron kötött megállapodásának a megtorpedózása az, amit most az Európai Parlament erőltet, hazárdjáték: mindenkinek elfogadható megállapodás hiányában nem lesz uniós költségvetés, sem helyreállítási alap – zárja bejegyzését az EP-képviselő.

A brüsszeli fejekben lekapcsolták a villanyt. Egy világjárvány kellős közepén vagyunk. Minden nap emberek ezrei halnak...

Közzétette: Hidvéghi Balázs2020. november 5., csütörtök

 

Előzetes egyezség született az EP és az uniós tanács között a jogállamiságról, Varga Judit is megszólalt

Gyakorlatilag az európai közegészségügyi helyzet kárára kezdődik idegharc a tagállamok és az EU-intézmények között, miután az EP és az uniós tanács előzetes, a jogállamisági feltételrendszert az uniós kifizetésekhez bebetonozó javaslatot fogadott el csütörtökön. Magyarország és Lengyelország szerint jogszerűtlen, ahogy újra akarják nyitni az országvezetők nyári megállapodását. Az EP szóban forgó tárgyalódelegációjának egyetlen magyar tagja a momentumos Cseh Katalin volt. Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön sokadszorra nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben.

A témával kapcsolatos másik cikkünket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.