Izraeli ügynökök végeztek az al-Kaida alvezérével

Meg nem erősített hírek szerint a terrorszervezet vezetője, Ajmán az-Zavahiri is életét vesztette.

2020. 11. 14. 13:11
null
Tízmillió dollárt ért Abdullah Ahmed Abdullah. Forrás: FBI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli ügynökök az iráni fővárosban végeztek az al-Kaida második emberével, Abdullah Ahmed Abdullahhal, avagy másik nevén Mohamed al-Maszrival – jelentette a The New York Times titkosszolgálati információkra hivatkozva. Úgy tudják, a célzott gyilkosság még augusztusban történt, éppen az 1998-as terrortámadások évfordulóján, amelyben az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségénél felrobbantott pokolgépek több mint 224 életet követeltek. A dátumválasztás alighanem jelképes, hiszen az egyiptomi származású terrorvezér volt az egyike a merénylet kitervelőinek.

A New York-i lap értesülései szerint egy augusztusi délelőttön motorbiciklivel hajtottak al-Maszri autója mellé Teheránban, és öt célzott lövést adtak le egy hangtompítós fegyverből. Ugyancsak végeztek a férfival utazó lányával, Mirjammal is, aki egyben Oszama bin Laden fiának, Hamza bin Ladennek az özvegye volt. Hamzát egyébként apja örököseként, az al-Kaida feltörekvő vezetőjeként tartották számon, akivel egy amerikai csapás végzett tavaly.

Hamza bin Laden az esküvőjén.

A terrorszervezet második emberének fejére az Egyesült Államok tízmillió dolláros „vérdíjat” tűzött ki, állítólag Izrael most is Washington kérésére cselekedett, de az amerikaiak szerepe az akcióban egyébként nem tisztázott. Az amerikai lap szerint al-Maszri a 2000-es évek elején helyet kapott a terrorszervezet kormányzó tanácsában, rá bízták a katonai képzést, az afrikai műveletek irányítását, valamint úgy jellemezték, mint az egyik legtapasztaltabb terrorista.

Irán viszont tagadja a történteket, a külügyminisztérium közleményben szögezte le, hogy az ország területén nincsenek al-Kaida-tagok.

A perzsa média híradása még augusztusban arról szólt, hogy meggyilkoltak egy Habib Daúd nevű libanoni történészprofesszort, aki a Hezbollah tagja volt. Csakhogy a The New York Times nyomozása szerint Habib Daúd karaktere valójában al-Maszri fedőtörténete lehetett.

Tízmillió dollárt ért Abdullah Ahmed Abdullah.
Fotó: FBI

Hogy mit keresett egyáltalán a szunnita al-Kaida vezetője a síita Iránban? A The New York Times cikke szerint a 2001-es amerikai merényleteket követően al-Maszri 2003-ban más al-kaidásokkal együtt a perzsa államba menekült, ahol azóta kvázi „házi őrizetben” élt. Egy fogolycsere keretében 2015-öt követően azonban szabadon engedték, és el is hagyhatta az országot, járt Afganisztánban, Pakisztánban, Szíriában. Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő blogján úgy vélekedett, az együttműködés mögött elsősorban a közös érdek állhatott: a harc az Egyesült Államok ellen. Emlékeztetett arra is, hogy az al-Kaida nem egyenlő az Iszlám Állammal. – Oszama Bin Laden sosem érvelt a síiták elleni háborúra, ez kifejezetten az iraki al-Kaida, Abu Muszab az-Zarkávi újítása volt, aki hamarosan össze is veszett bin Ladennel, részben emiatt – mutatott rá. Szerinte ennek bizonyítéka az is, hogy az al-Kaida célpontjai mindig az amerikaiak és nyugatiak voltak, nem pedig síiták vagy más vallási csoportok.

Az al-Kaida második emberének halálhíre éppen akkor érkezett, mikor a téma egyik elismert kutatója több forrásra hivatkozva arról írt Twitterén, hogy a terrorszervezet első számú vezetője, Ajmán az-Zavahiri is életét veszíthette. Nem megerősített információi szerint az ismeretlen helyen bujkáló terrorista nagyjából egy hónapja halhatott meg természetes okokból, nem kizárt, hogy a koronavírus miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.