Jövő télre térhet vissza minden a normális kerékvágásba

Uğur Şahin, az új oltóanyag egyik kifejlesztője szerint nyáron fog csökkenni a fertőzési arány.

2020. 11. 15. 16:13
A német Biontech gyógyszergyártó központja Mainzban. Fotó: Arne Dedert Forrás: MTI/AP/DPA/
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jövő télre térhet vissza minden a normális kerékvágásba

– jelentette ki Uğur Şahin, a koronavírus elleni új oltóanyagot kifejlesztő német Biontech gyógyszergyártó vállalat igazgatója.

A török-német vakcinafejlesztő elmondta, hogy idén télen még türelmesnek kell lennünk, de jövő nyáron már érzékelhető lesz a vakcina hatása, hiszen ahogy az idén is történt, a meleg évszakban csökken a fertőzési arány.

– Jövő nyáron csökkenni fog a fertőzési arány, a magas oltási arányt jövő évben, ősz és tél környékén érjük majd el. A cég célja az, hogy áprilisig világszerte több mint 300 millió adag oltóanyagot juttassanak el az emberekhez

– magyarázta a kutató a BBC brit hírcsatornának adott interjúban.

Şahin szerint már akár év végén vagy legkésőbb a következő év elején elkezdhetik beadni az oltásokat. A professzor továbbá arról is nyilatkozott, bízik abban, hogy a vakcina csökkenti a vírus emberek közötti terjedését, valamint megállítja a tünetek kialakulását azok esetében, akik megkapták az oltóanyagot. Az interjú során arról is kérdezték a kutatót, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatékonysággal működik-e az idősebbeknél és a fiataloknál is, de erre egyelőre nem tudott választ adni.

Az Egyesült Királyságnak előreláthatólag tízmillió oltóanyagot fognak szállítani, további harmincmillió adagot már megrendeltek. Amint elérhető lesz lakossági körben, a vakcinát két részletben fogják beadni három hét különbséggel. Első körben feltehetőleg az idősebb korosztály tagjait és az idősek otthonában dolgozó személyzetet fogják beoltani, őket követik majd az egészségügyi dolgozók. Az ország többi állampolgárát életkor szerint rangsorolnák, és ez alapján döntenék el, kik kapnak előbb az oltóanyagból. – Az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől – jelentette be hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az amerikai Pfizer és a Biontech gyógyszergyárak egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy az előzetes vizsgálatok kimutatták, az újonnan kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag kilencvenszázalékos hatékonysággal megakadályozhatja a fertőzést. A teszteken mintegy 43 ezer ember vett részt. Şahin elmondta, hogy olyan súlyos mellékhatások, melyek a vizsgálatok szüneteltetését vagy leállítását eredményeznék, nem jelentkeztek.

Habár a feltehetőleg hatékony oltóanyag megjelenése után többen bíznak abban, hogy hamarosan vége a pandémiának, számos kérdőjel van még a vakcina körül. A kutatók egyelőre még nem rendelkeznek biztos információkkal arról, hogy az ellenszer meg tudja-e akadályozni a megbetegedést, továbbá az sem világos, hogy az immunitás meddig tart. Şahin úgy véli, ha kiderül, hogy az immunitás csökken az ellenszer beadását követő egy évben, nem lesz probléma egy újabb oltás alkalmazása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.