Kormányellenes, koronaszkeptikus tüntetések Szlovákiában

Szlovákia több városában is tüntetések voltak kedd délután. A kijárási és gyülekezési korlátozások ellenére tízezrek vonultak utcára a csehszlovák rendszerváltáshoz vezető bársonyos forradalom ünnepén.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 11. 17. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több megyeszékhelyen és a fővárosban is volt tüntetés.

Ezeken egyfelől az Igor Matovič vezette kormány lemondását, másfelől a járványügyi korlátozások enyhítését, a kötelező maszkviselés eltörlését követelték.

Egyetlen magyarlakta városként Komáromban volt csak demonstráció, de a csallóközi városban nagyon kevesen jelentek meg, csendben, mécsesgyújtással tiltakoztak a résztvevők.

A fővárosban egyszerre több helyen is voltak megmozdulások. A pozsonyi törvényhozás épülete mellé az ellenzéki Smer–SD szervezett megmozdulást, ahol Robert Fico egykori kormányfő, a párt elnöke arról beszélt, hogy

aláírást gyűjtenek az előrehozott választásokért.

A főpályaudvar előtt a Slovan fociklub ultrái és a hozzájuk csatlakozó szélsőségesek tömörültek, majd levonultak a kormányhivatal épületéhez. Itt rendkívül nagy volt a rendőri készültség, a múlt havi balhés tüntetés után pajzsos rohamrendőrök és lovasrendőrök várták a tömeget. Petárdák és üvegek repültek, egy rendőr a fején könnyebben megsérült.

Négy óra körül aztán a két tömeg egyesült a közelben található Grassalkovich-palota előtt, amely a szlovák köztársasági elnök székhelye.

A demonstrációt ugyan hivatalosan nem engedélyezték, mégis több ezer ember gyűlt össze a Hodža téren, teljesen megbénítva a környék forgalmát.

A Ma7.sk helyszíni tudósítása szerint az emberek nagy része nem viselt maszkot, többen arról beszéltek, hogy vannak már annyian, hogy a kormány végre komolyan vegye a követeléseiket. A rendőrség több tucat rohamkocsival vonult ki a helyszínre, de nem oszlatták fel a demonstrációt.

Több politikus beszédet is mondott a téren, érdekes jelenség volt, hogy a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) parlamenti képviselője után a Szlovák Kommunista Párt egyik politikusa kapott szót. A kormányellenes tüntetés tehát régi ellenlábasokat is egy táborba terelt. Néhányan a tömegből skandálták is az ĽSNS pártvezérének, Marian Kotlebának a nevét, de a kiabálás hamar elhalt, a tömeg nagy része láthatóan nem miatta volt kint. Kotleba egyébként a tüntetésen azt állította, pártja egyik képviselőjét, Andrej Medveckyt a nap folyamán a felesége szeme láttára verték össze a rendőrök úgy, hogy kórházba került. A vérző fejű politikusról meg is jelent egy videó a világhálón, de az előzményeket azon sem látni. Kotleba biztatására

a tömeg ezt követően átvonult a pozsonyi parlament elé, itt petárdákkal, füstbombákkal „köszöntek be” a helyszínen várakozó rohamrendőröknek.

Azt követelték, engedjék szabadon Medveckyt, ami az esti órákban végül meg is történt. Egy kisebb csoport a kormányhivatalnál folytatta a demonstrációt. Mind itt, mind a parlamentnél óriási volt a rendőri jelenlét. A kormányhivatalnál könnygázzal fújták le a tüntetőket, akik csupasz tenyerüket mutogatva azt kiabálták, „fegyvertelenek vagyunk!”. Két tüntető itt könnyebben megsérült, mindkettejüket fejsebekkel vitték kórházba, de jól vannak. A parlamentnél hét óra körül ért véget a demonstráció. Kotleba szólt utoljára a tömeghez, arra kérve őket, hogy békésen menjenek haza.

A pozsonyi kormányhivatalnál tartottak ki legtovább. Itt nyolc órára fulladt apátiába az este. Egy tizenöt-húsz fős kemény mag még rázta kicsit a kordonokat, de látva, hogy nem csatlakoznak hozzájuk a parlamentnél demonstrálók, lassacskán elindult mindenki hazafelé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.