Még mindig tart a szavazatszámlálás Amerika több államában

Két államban, Georgiában és Észak-Karolinában továbbra sem dőlt el a végeredmény.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 12. 14:46
ÁRPÁD-HÁZI SZENT ERZSÉBET
North Adams, 2020. november 4. Katonai hagyományõrzõ amerikai zászlóval a kezében az Árpád-házi Szent Erzsébetrõl elnevezett plébánián kialakított szavazóhelyiség elõtt a Massachusetts állambeli North Adams településen 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások napján. Az újraválasztásáért küzdõ Donald Trump republikánus elnök demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök. MTI/AP/The Berkshire Eagle/Gillian Jones Fotó: Gillian Jones
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is tart a szavazatszámlálás az Egyesült Államok több államában, annak ellenére, hogy a november 3-i elnökválasztás óta már másfél hét telt el. Joe Biden választási győzelmét péntek este két szövetségi állam eredménye döntötte el: behozhatatlan előnyre tett szert Pennsylvaniában és Nevadában, amivel meghaladta a megválasztásához szükséges minimális 270 elektort. A Fox News jelenleg 290 elektort tulajdonít Bidennek, míg Donald Trump 217 elektort szerzett.

Amerikában továbbra is lázasan számolnak, és még olyan államokban sincs meg a végleges eredmény, ahol biztos az egyik vagy a másik jelölt győzelme – így például a demokraták által 55,7 százalékkal megnyert New York államban is csak a szavazatok 80 százalékát tudták feldolgozni. A jelenlegi állás szerint országosan Biden mintegy ötmillió szavazattal kapott többet, mint republikánus ellenfele, és 50,8 százalékon áll Trump 47,5 százalékos eredményével szemben.

Katonai hagyományőrző amerikai zászlóval a kezében a Massachusetts állambeli North Adams településen Fotó: MTI/AP/The Berkshire Eagle/Gillian Jones

Az eredmények kihirdetésének hosszúra nyúlása a levélszavazatoknak köszönhető: idén a Covid–19-járvány miatt közel százmillió ember levélben adta le a voksát. A múlt kedden feladott levelek beérkezése több napot vett igénybe – egyes államokban akár még e hét elején is várták a leveleket, másrészt a számolásuk tovább is tart.

Időközben Alaszka sorsa is eldőlt – a Foxnews számításai szerint az ott élők 56 százaléka Trump mellett döntött, Joe Biden 40,2 százalékot kapott.

Mindezzel még mindig két olyan állam maradt, ahol továbbra sem dőlt el az eredmény: Észak-Karolina és Georgia. Az előbbiben 73 ezer szavazattal (1,4 százalékos különbséggel) Donald Trump vezet, míg Georgiában a verseny még szorosabb: Biden 0,3 százalékos előnyre tett szert, de a két politikust csupán 14 ezer szavazat választja el egymástól. Georgiában ráadásul a rendkívül szoros eredmény miatt a szavazatok kézi újraszámolására is sor kerül.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a szavazatszámlálás előrehaladásával Biden tovább növelte előnyét Donald Trumppal szemben Pennsylvaniában, és jelenleg több mint ötvenezer szavazattal vezet. Ezzel 0,8 százalékra nőtt az előnye – ez pedig azért fontos, mert Trump jogi csapata a szavazatok újraszámolását kérte Pennsylvaniában is, azonban az állam törvényei értelmében erre csak akkor van lehetőség, ha a két elnökjelölt közötti állás 0,5 százalékon belüli.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök és jelölt beszél a washingtoni Fehér Ház Keleti termében Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

 

Nem zárult le az eredmény az amerikai kongresszusban sem: a százfős szenátusban idén 35 mandátum sorsáról döntöttek. A korábbiakkal együtt jelenleg 50 képviselői helyre számíthatnak a republikánusok, és 48 mandátumra a demokraták, ám két mandátum sorsa továbbra is függőben van. Ennek nagy a tétje, hiszen az eredmény fogja meghatározni, hogy megmarad-e republikánus többségűnek az amerikai felsőház. A képviselők házában, a kongresszus alsóházában ugyanakkor demokrata többség alakult ki: jelenleg 218 mandátumot szereztek a republikánusok 202 mandátumával szemben. Tizenöt képviselői hely van még függőben, de ez már nem fogja megingatni a Demokrata Párt előnyét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.