Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Soros György állva tapsolhat Joe Biden választásának

Egyáltalán nem volt jó véleménnyel az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktorról Donald Blinken, az Egyesült Államok 1994 és 1997 közötti budapesti nagykövete, akinek fiát, Antony Blinkent a tegnapi bejelentés szerint Joe Biden megválasztott amerikai elnök az Egyesült Államok következő külügyminiszterének szánja. A Soros György magyar származású milliárdossal is évtizedek óta jó kapcsolatot ápoló Donald Blinken és magyar származású felesége memoárjából az derül ki: sokkal inkább szimpatizáltak a Horn-kormánnyal, mint a Fidesszel.

2020. 11. 24. 5:55
National Committee On American Foreign Policy 2017 Gala Awards Dinner
Antony Blinken oldalán mostohaanyjával, Vera Blinkennel, Joe Biden megválasztott amerikai elnökkel és édesapjával, Donald Blinkennel egy 2017-es gálavacsorán New Yorkban Fotó: Mike Coppola Forrás: Mike Coppola/Getty Images for National Committee on American Foreign Policy /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan az anyai ágon magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken lesz Joe Biden külügyminisztere – írta meg a The New York Times és a Bloomberg még vasárnap. A megválasztott demokrata elnök tegnap hivatalosan is megerősítette:

A Barack Obama elnöksége idején – 2015 és 2017 között – külügyminiszter-helyettesként, korábban pedig az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó helyetteseként tevékenykedő, 58 éves Blinken kerül az amerikai diplomácia élére.

Feszült figyelemmel követi Oszáma bin Láden afganisztáni likvidálását 2011-ben Barack Obama akkori elnök, mások mellett Hillary Clinton akkori külügyminiszterrel és alelnökével, Joe Bidennel. A háttérben világoskék ingben Antony Blinken is feltűnik – Forrás: Pete Sousa/White House

Magyar felmenők

Az Obama-adminisztráció fontos külügyi háttérembereként számon tartott Blinken édesanyja, a nyolcvanas éveiben járó Judith Pisar (leánykori nevén: Judith Frehm) jelenleg az UNESCO kulturális diplomáciai különmegbízottjaként tevékenykedik, élete nagy részét pedig New York és Párizs közötti ingázással töltötte második férje, Samuel Pisar oldalán. Az amerikai és a francia kulturális életben egyaránt fontos szerepet betöltő asszony számára ugyanakkor a magyar származástudat minden bizonnyal nem játszott fontos, az identitását meghatározó szerepet:

az amerikai People magazin Samuel és Judith Pisar életét bemutató riportjából az derül ki, hogy Judith szülei magyarországi származású zsidók voltak, arról azonban sosem nyilatkozott, hogy bármiféle kötődése lenne a magyar kultúrához.

Antony Blinken bal oldalán feleségével, jobb oldalán mostohaanyjával, Vera Blinkennel, Joe Biden megválasztott amerikai elnökkel és édesapjával, Donald Blinkennel egy 2017-es gálavacsorán, New Yorkban – Forrás: Mike Coppola/Getty Images for National Committee on American Foreign Policy/AFP

A Horn-kormány kedvenc diplomatája

Azonban nem ez az egyetlen szál, ami miatt az amerikai külügyminiszteri poszt várományosa minden bizonnyal hoz magával otthonról némi érdeklődést Magyarország irányában.

Antony Blinken apja, Donald Blinken ugyanis a Horn-kormány idején, 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt, a szintén magyar származású második feleségével, Vera Blinkennel pedig aktív szerepet vállaltak a rendszerváltoztatás utáni Magyarország alakításában.

Donald Blinken mások mellett fontos szerepet töltött be hazánk NATO-csatlakozásának előkészítésében és a taszári légibázis létrehozásában, amely az IFOR, majd később a SFOR balkáni békefenntartó műveletek logisztikai bázisaként működött. Diplomáciai szerepvállalásukról, illetve a Budapesten töltött éveikről első kézből számolnak be a 2009-ben publikált, Vera és a nagykövet: menekülés és visszatérés című visszaemlékezésükben, amelyből az derül ki,

a házaspár elsősorban a szocialista kormánnyal szimpatizált, az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktorról pedig egyáltalán nem voltak jó véleménnyel.

Donald Blinken nem örült az Orbán-kormánynak

A memoár egyúttal annak is kiváló látlelete, hogy Bill Clinton akkori demokrata elnök hogyan viszonyult az általuk szövetségesnek tartott szocialistákhoz és ellenségesnek vélt jobbközép politikai erőkhöz. Mint írták:

„Sajnos az Orbán-kormány visszavetette Magyarország haladását a kormányzati munka átláthatóságát és elszámoltathatóságát illetően. A nemzeti deficit és a munkanélküliség makacsul nagy maradt, a külföldi befektetőket bonyolult adószabályokkal terhelték, és az Orbán-kormány első két évében egyetlen nagyobb állami tulajdonú vállalatot sem privatizáltak. Az is zavaró, hogy a kapcsolatok Romániával és Szlovákiával visszafejlődtek, annak ellenére, hogy a korábbi években haladás történt az etnikai kérdésekben.”

 

A Blinken házaspárt a CEU is összeköti Soros Györggyel

A Blinken házaspár Soros Györggyel is szoros kapcsolatot ápolt: 2015 novemberében a magyar származású amerikai milliárdos is részt vett azon a ceremónián, amelyen a Közép-európai Egyetem (CEU) Nyílt Társadalom Archívuma (OSA – Open Society Archives) a házaspár nevét vette fel, miután Vera és Donald Blinken bőkezű hagyatékot adományoztak az archívumnak. Az OSA honlapja szerint a Blinken házaspár adományának köszönhetően egy olyan pénzalap jött létre, amely lehetővé teszi az archívum szakmai tevékenységének a folytatását, a kutatási tevékenységek fejlesztését és az állomány bővítését.

A Blinken házaspár Soros György társaságában – Forrás: Veradonaldblinken.com

Donald Blinken a budapesti hivatali idejének lejártakor meghívást kapott Göncz Árpád akkori köztársasági elnök irodájába, aki kitüntetésben részesítette az amerikai diplomatát. A Soros György támogatását élvező, a magyar kormánnyal szemben rendszerint kritikus hangot megütő Hungarian Spectrum című amerikai blog szerzője, Eva Balogh egy bejegyzésében arra emlékeztet:

Göncz Árpád sajnálta, hogy a Blinken házaspár távozásakor Antony Blinken mostohaanyjának nem tudott kitüntetést adni, azt ugyanis Vera Blinken éppúgy megérdemelte volna, mint férje.

2002 novemberében azonban Medgyessy Péter akkori miniszterelnök megtette ezt helyette New Yorkban: kitüntette Vera Blinkent, amiért a Primavera program a nők egészségéért elnevezésű programmal egy mozgó rákszűrő állomás létrehozásához megnyerte a privát szektort és a Magyar Soros Alapítvány támogatását egyaránt.

Joe Biden jó kapcsolatot ápol a szülőkkel

Joe Biden egyébként maga is jó viszont ápol a Blinken házaspárral, legalábbis erre utal, hogy Vera és Donald Blinken Magyarországról szóló könyvéhez maga a megválasztott amerikai elnök írta az egyik ajánlást. Ebben úgy fogalmazott:

Clinton elnök bölcsen döntött Donald és Vera Blinken Magyarországra küldéséről. Ez a könyv arra a kritikus szerepre emlékeztet, amelyet a történelem sarkalatos pontjain a nagykövetek játszhatnak hazánk érdekeinek érvényesítésében. Csapatmunkájuk jó volt Magyarországnak, jó volt hazánknak, és egyúttal egy remek történet is egyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.