Szlovákia lemondott az újabb országos tesztelésről

A háziorvosokra és az iskolákra bízná a pozsonyi kormány a lakosság tesztelését.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 11. 27. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonyig még több országos tesztelés jöhet, de az eredeti időpontban, december ötödikén és hatodikán már biztosan nem tartják meg az újabb fordulót – jelentette ki a napokban Igor Matovič szlovák kormányfő. Mindezt azzal indokolták, nem tudják időben megvásárolni a szükséges több millió antigén-tesztet.

Az akciót a korábbiakkal ellentétben nem a Matovič vezette OĽaNO-mozgalomhoz tartozó belügyi és honvédelemi tárca koordinálná. Ezt a feladatot most a kormányfővel szinte heti rendszerességgel éles szócsatát vívó gazdasági miniszterre, a koalíciós SaS elnökére, Richard Sulíkra bízták. A rossz nyelvek szerint nem véletlenül. Sokan úgy vélik,

Matovič ezzel akarja megmutatni, nála és pártján kívül más úgy sem tud jobban megszervezni egy újabb országos tesztelést.

Az eredetileg kijelölt időpontra Sulíknak sem sikerült. A miniszter közölte, a közbeszerzési előírások betartása mellett nincs elég idő a tesztek felvásárlására, a törvényes utat viszont nem kívánja megkerülni.

Úgy néz ki, nem is kell majd. A miniszterelnök ugyanis szerdán este bejelentette, ha megoldható,

országos tesztelés helyett alternatív módszerekben gondolkoznak.

Mobil tesztelőállomásokkal, illetve a magyarországihoz hasonló közösségi tesztelésekkel vennék elejét a járvány terjedésének. A terv szerint karácsonyra ötszáz alá csökkentenék a napi fertőzöttek számát, ehhez pedig a kormányfő szerint nem feltétlenül szükséges egy újabb országos tesztelés. Már csak azért sem, fogalmazott Matovič, mert

„öngyilkosság lenne” több órás várakozásra kényszeríteni az embereket a téli hidegben.

A tervek szerint december hetedikén, hétfőn az eddig online oktatásra szorult felső tagozatos és középiskolás diákok is visszatérhetnének az iskolákba, azzal a feltétellel, hogy sikerül megoldani mind a pedagógusok, mind a tanulók, sőt a szüleik rendszeres tesztelését is. Ezzel kapcsolatban viszont van egy kis bökkenő. Az általános iskolák nagy része települési, míg a középiskolák túlnyomó többsége kerületi fennhatóság alá tartozik.

Hogy sikerül-e az államigazgatásnak és az önkormányzatoknak megegyeznie, egyelőre korántsem biztos.

Körülbelül háromezer iskolát érintene a program, az állam adná a teszteket és a felszerelést, de a koordinációt és az egészségügyi személyzet szerződtetését az iskoláknak kellene megoldania. A kormány számításai szerint nagyjából 1,3-1,4 millió ember tesztelését tudnák így levezényelni, a lakosság nagyobb része pedig járóbeteg-ellátásban vagy a háziorvosi rendelőkben kerülne sorra.

Hasonlóval egyébként Csehország is előállt a második hullám kezdetén, ott végül, kapacitáshiányra hivatkozva, lemondtak az elképzelésről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.