Trump: Ne feledjétek, az én elnökségem alatt született a „kínai pestis” elleni vakcina

Emlékezetes távozásra készül az amerikai elnök: mielőtt átadná a Fehér Házat Bidennek, Trump még kicsit keménykedik Kínával sajtóinformációk szerint.

2020. 11. 16. 19:46
TRUMP, Donald
Lititz, 2020. oktber 26. Az jravlasztsrt indul republiknus Donald Trump amerikai elnk tmogatihoz beszl egy kampnyrendezvnyen a Pennsylvania llambeli Lititzben 2020. oktber 26-n. Az elnkvlasztst november 3-n tartjk az Egyeslt llamokban. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én nyertem meg a választást

– írta a Twitter-mikroblogon Donald Trump, aki a minap újabb jogászt kért fel a választási eredmény megfordítására. Az amerikai elnök és jogászcsapata jelenleg öt tagállamban – Pennsylvaniában, Georgiában, Nevadában, Michiganben és Arizonában – nyújtott be perkeresetet.

Ezek egy részét a szavazatszámlálás során előfordult, vélelmezett csalások miatt nyújtották be, másik részüket pedig annak érdekében, hogy a tagállami hatóságokat megakadályozzák az eredmények igazolásában, amellyel hivatalossá tennék Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét. Az elnökválasztás eredménye ugyanis az amerikai alkotmány szerint csak azután tekinthető hivatalosnak, hogy ha minden állam képviselője hivatalosan is igazolta, mely jelölt győzött, ezt pedig legkésőbb december 8-ig eljuttatják az elektori kollégiumhoz, amelynek tagjai december 14-én ülnek össze, hogy a beérkezett eredmények alapján szavazzanak az Egyesült Államok következő elnökének személyére.

Mindeközben ugyanakkor egyre több jel utal arra, hogy az elnök, illetve csapata már beletörődött abba, hogy január 20-án a legfrissebb számítások szerint 306 elektori szavazatot magáénak tudó Joe Biden költözik a Fehér Házba. Erre utalt legalábbis Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, Robert O'Brien, aki az amerikai Politico szerint úgy nyilatkozott:

ha decemberben a Biden–Harris párost határozzák meg győztesnek, ahogy az a dolgok jelenlegi állása szerint várható, akkor nagyon szakszerű hatalomátadásra lehet számítani a Nemzetbiztonsági Tanács részéről. Ez volt eddig az első alkalom, hogy a Trump-adminisztráció egy tagja nyíltan beszélt a hatalomátadásról.

Trump ugyanakkor mindent megtesz, hogy elnökségének utolsó két hónapja emlékezetes legyen: noha Joe Biden már többször is utalt rá, hogy szeretné, ha hivatalba lépése után kerülne az amerikai piacra a koronavírus-elleni vakcina, nagyon úgy tűnik, hogy erre már december végén sor kerülhet.

Annál is inkább, mert egy héttel a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett, kilencvenszázalékos hatékonyságot ígérő vakcina után tegnap a Moderna nevű amerikai gyógyszergyártó bejelentette: az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak a széles körű teszteléskor. Trump a Twitteren emlékeztette híveit: ne feledjék, hogy a „kínai pestisnek” véget vető nagy felfedezések az ő elnöksége alatt születtek.

Nem ez az egyetlen, amivel Trump igyekszik borsot törni az utódja orra alá: a New York Post információi szerint ugyanis a hivatalban lévő elnök azt tervezi:

a következő két hónapban emberi jogi és kereskedelmi támadásokat intéz Kína ellen annak érdekében, hogy ezzel „ösztönözze” Bident az általa Pekinggel szemben alkalmazott keménykezű megközelítés folytatására, hogy ezzel Washington továbbra is ellensúlyozza a távol-keleti ország „ragadozó és kényszerítő magatartását”.

Közben az amerikai nagyvárosokban továbbra is áll a bál az elnökválasztás okozta feszültségek miatt. A hétvégén a hivatalban lévő amerikai elnök több tízezer híve vonult fel Washingtonban Trump elmúlt négyéves tevékenységét dicsőítve, illetve a választási csalások kivizsgálását követelve, az eseményt azonban a hónapok óta tartó erőszakos megmozdulásokért felelős radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-mozgalom tagjaival folytatott erőszakos összecsapások követték.

A Fox News beszámolója szerint a helyzet odáig fajult az amerikai fővárosban, hogy egy BLM-támogató tűzijátékot lőtt egy Trump-támogatóktól zsúfolt étterem teraszára, azt azonban nem tudni, megsérült-e valaki. A rendőrség húsz embert vett őrizetbe különböző bűncselekmények és szabálysértések, köztük illegális fegyverbirtoklás miatt, több embertől lőfegyvert is elkoboztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.