A tesztelés helyett a zárlatot részesítik előnyben a szlovákok

A tesztelés szorosan kötődik a miniszterelnök személyéhez, akinek a népszerűsége egyre csökken.

Magyar Nemzet
Forrás: ma7.sk2020. 12. 16. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább a teljes lezárást részesítené előnyben a lakosság nagyobb része az egész országra kiterjedő kötelező tesztelés helyett.

Ugyanakkor a válaszadók viszonylag nagy csoportja, 36,1 százaléka nem pártolja egyik lehetőséget sem – derül ki az MNFORCE, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és a Seesame kezdeményezésére készült legutóbbi, Hogy vagy, Szlovákia? cím alatt végzett felmérés eredményéből – írja a ma7.sk felvidéki magyar hírportál.

A koronavírus-járvány miatti teljes lezárást a válaszadók 21,4 százaléka támogatta, míg a kötelező tesztelést 14,8 százalék. A kevésbé határozott válaszokat is beleszámítva az inkább a lezárást támogatók aránya 40,7, az inkább a tesztelést támogatóké pedig 23,1 százalék. Azok a válaszadók, akik egyetértenek a kormány járványkezelési stratégiájával, lényegesen nagyobb arányban, 32,6 százalékban pártolják a kötelező tesztelést. A kormány intézkedéseivel elégedetlen válaszadóknak csak 18 százaléka támogatja a kötelező tesztelést.

Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa szerint

a tesztelés szorosan kötődik Igor Matovič miniszterelnök személyéhez, akinek népszerűsége egyre csökken.

Ez esetben a teszteléssel kapcsolatos kérdésre adott válasz a miniszterelnök intézkedéseinek támogatottságára adott válasz is egyben. A szociológus hozzátette: a kötelező tesztelést a magánéletükbe való erőteljes beavatkozásnak tekintik az emberek, ami ráadásul aktív részvételt igényel, nem úgy, mint a lezárással járó korlátozások.

Szlovákiában október végén és november elején már tartottak egy-egy, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelést, úgynevezett antigén tesztek felhasználásával. A tesztelés elvben önkéntes volt, de azokra a személyekre, akik nem vettek részt rajta, hetekig kijárási korlátozások vonatkoztak. Az öt és fél millió lakosú Szlovákiában a tesztelés első fordulójában hivatalos adatok szerint mintegy hárommillióan, a másodikban valamivel több mint kétmillióan vettek részt – írja az MTI.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban: egy héttel ezelőtt új korlátozásokat jelentettek be Szlovákiában. Bezártak az éttermek teraszai, az ételkiadás és házhoz szállítás lehetősége fennmaradt. Korlátozott üzemben működhetnek tovább a hotelek és síközpontok. December 21-től csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és drogériák maradhatnak nyitva.

Szlovákiában december 12-én döntött rekordot a napi új koronavírus-fertőzések száma, amikor 3707 esetet regisztráltak. Ez a szám keddre 2034-re csökkent. Az aktív fertőzöttek száma 33 969. Eddig 1309-en vesztették életüket a járvány következtében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.