Angela Merkel szerint kemény zárlatot kell elrendelni

December 24-től felfüggesztik a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 09. 17:58
MERKEL, Angela
Berlin, 2020. december 9. Angela Merkel német kancellár beszél a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2020. december 9-én. Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltõ Németország kormányfõje a holnap kezdõdõ EU-csúcs tervezett témáiról szólva kiemelte, hogy egyelõre nincs megoldás a hétéves keretköltségvetés és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal kapcsolatos kérdésekre. MTI/EPA/Hayoung Jeon Fotó: Hayoung Jeon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni – mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben. Kiemelte, hogy egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi enyhe, részleges zárlat helyett

az ország életét messzemenően befagyasztó, kemény zárlatot kell elrendelni.

Ez a felismerés egyre inkább terjed, a járvány elleni védekezésért felelős tartományi vezetők körében is – mondta Angela Merkel.

Szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát. Mint mondta, komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy mindenki befolyásolja magatartásával a járvány alakulását. Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve

sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forraltborozásra

– fejtette ki Angela Merkel.

Hangsúlyozta: neki is szívből fáj, hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk a fertőzésveszély csökkentéséért – mondta a kancellár.

A Leopoldina javaslatával egybehangzóan kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és

december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését.

Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani – mondta Angela Merkel.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 815 fertőződést szűrtek ki, 20 százalékkal többet az egy héttel korábbi 17 270-nél. A koronavírussal összefüggésben minden korábbinál több, 590 halálesetet regisztráltak egy nap alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.