Biden és Pence is beoltatja magát, a lakosság szkeptikus

A megválasztott amerikai elnök demonstrálni akarja, hogy biztonságos az új vakcina.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2020. 12. 17. 8:33
BIDEN, Joe
Atlanta, 2020. december 16. Joe Biden megválasztott amerikai elnök (j) integet egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Atlantában 2020. december 15-én. Georgia államban egyetlen szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon, ezért január 5-én megismétlik a voksolást. A korai szavazás december 15-én megkezdõdött. MTI/EPA/Atlanta Journal Constitution/Alyssa Pointer Fotó: Alyssa Pointer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Pence amerikai alelnököt pénteken, Joe Biden megválasztott elnököt pedig a jövő héten oltják be koronavírus ellen. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a 61 éves Pence nyilvánosan kapja majd meg az oltást. Joe Biden korábban azt ígérte, hogy ő is nyilvánosan adatja majd be magának az oltóanyagot, hogy növelje a vakcinába vetett bizalmat. A 78 éves politikus életkora miatt veszélyeztetett a járvány szempontjából. – Nem szeretnék a sor elejére kerülni, de meg akarjuk mutatni az amerikai embereknek, hogy a vakcina biztonságos – mondta Biden.

Az amerikai járványügyi hatóságok múlt szombaton tettek hivatalos javaslatot az oltókampány megkezdésére a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett és már engedélyezett vakcinával. Donald Trump amerikai elnök nem sokkal később tudatta, hogy a Fehér Ház dolgozóit nem az elsők között oltják majd be, mert az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetettek beoltása a legégetőbb. Egyelőre nem tudni, hogy maga az elnök, aki szintén átesett a fertőzésen, mikor kapja meg az oltást. Erről csak annyit nyilatkozott, hogy alig várja, hogy a megfelelő időben őt is beoltsák.

Az oltóanyagból 2,9 millió dózist kaphatnak meg a hétvégéig az amerikai egészségügyi hatóságok. A Reuters hírügynökség megbízásából készült felmérés szerint az amerikaiak 61 százaléka hajlandó beadatni magának a vakcinát. A nyájimmunitás eléréséhez a lakosság legalább hetven százalékát kell beoltani. Az Egyesült Államok továbbra is a világ legfertőzöttebb országa: eddig 17,4 millióan lettek bizonyítottan koronavírusosak, s megközelítette a 315 ezret a halálos áldozatok száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.