Donald Trump megvétózta a Covid-segélycsomagot

Keddtől a kormányhivatalok részleges leállása várható, ha csak addig nem lesz pótköltségvetés.

Mártonffy Attila
Forrás: BBC, CNN2020. 12. 27. 12:12
TRUMP, Donald
Washington, 2020. december 11. 2020. december 11-én közreadott kép Donald Trump amerikai elnökrõl a washingtoni Fehér Házban december 7-én. Trump bejelentette, hogy Marokkó és Izrael megállapodott a kapcsolataik rendezésében, és ennek értelmében újranyitják az összekötõ hivatalokat Tel-Avivban és Rabatban, valamint esetlegesen nagykövetségeket nyitnak. MTI/AP/Patrick Semansky Fotó: Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy tizenkét – más források szerint tizennégy – millió állás nélküli amerikainak került átmenetileg veszélybe a munkanélküliségi ellátmánya a következő hetekre, miután Donald Trump amerikai elnök megvétózta a törvényhozás által még hétfőn nagy többséggel elfogadott, közel 900 milliárd dollár értékű segélycsomagot. Az elnöki aláírás híján levegőben lógva maradó summa a koronavírus-járvány miatt elbocsátott dolgozókat támogatta volna egy nagyobb, 1400 milliárd dolláros költségvetési csomag hozzácsapott részeként.

Trump már a költségvetési tételekről szóló kétpárti döntés után elnöki vétóval fenyegetett, ami szombaton, az aláírás határidejének lejárta után automatikusan be is következett.

Az elnök szégyenletesnek és pazarlónak nevezte a büdzsét. A munkanélküli ellátás kiegészítésének megszűnése mellett a kilakoltatásokra vonatkozó tilalom sem állna fent tovább e hó végénél.

A közel 900 milliárdos mentőcsomagot a kongresszus hónapok izzasztó vitáiban kialakult kompromisszumok után hagyta jóvá, s az évi 75 ezer dollárnál kevesebbet kereső amerikaiakra vonatkozott volna. A képviselők a támogatás részeként 600 dollár egyszeri kifizetést szavaztak meg, valamint tizenegy héttel meghosszabbították a heti 300 dolláros extra segély folyósítását. A csomag összesen 25 milliárd dollár értékű lakbértámogatást is tartalmaz, továbbá megtiltja a kórházaknak a meglepetésszerű számlázást – ennek keretében a betegek gyakran csillagászati összegekről kaptak számlát, tele rejtett költségekkel, például mert kezelőorvosuk nem tartozott bele az egészségbiztosításuk által lefedett körbe. Trump mindezzel szemben ragaszkodik saját elképzeléséhez, amely szerint ne hatszáz, hanem akár kétezer dollár egyszeri kifizetést kapjanak az erre jogosult amerikaiak és családjuk.

Egyszerűen azt akarom, hogy nagyszerű népünk kétezer dollárt kapjon, s ne vacak hatszázat, mint ahogy a jelenlegi tervezetben áll – írta az elnök szombati Twitter-bejegyzésében.

Az elnöki aláírás, és így érvényes szövetségi költségvetés hiányában keddtől a kormányhivatalok részleges leállása várható, hacsak addig össze nem ütnek egy pótköltségvetést. Ennek azonban nem lenne része a járvánnyal kapcsolatos mentőcsomag. Trump vétóját felülírhatja a törvényhozás mindkét háza, ehhez azonban a képviselők szavazatának legalább kétharmados többsége kell. Számos megfigyelő egyébként úgy vélekedik, hogy Trump bosszúból nem írta alá a törvényt, mert elvesztette az elnökválasztást, s Trumpnak az eredmény megváltoztatására tett erőfeszítéseit kezdetben támogató szövetségesei is kihátráltak mögüle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.