Exit poll: Bejutott a román parlamentbe az RMDSZ

Az előrejelzések szerint a törvényhozás tagja lehet egy szélsőségesen magyarellenes párt is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Krónika2020. 12. 06. 20:19
null
Csíkszereda, 2020. december 6. Szavazók érkeznek egy szavazókörzetbe a romániai parlamenti választásokon, az erdélyi Csíkszeredán 2020. december 6-án. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmét vetíti előre a vasárnap lezajlott romániai parlamenti választások után közzétett exit poll eredménye, amelynek alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) átlépi az ötszázalékos bejutási küszöböt – olvasható a Krónika erdélyi napilap honlapján.

Az Adevărul román napilap honlapja azt írja, hogy a szociáldemokraták a szavazatok 30,5, a a Klaus Johannis államfőhöz közel álló kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig a 29 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség végzett 15,9 százalékos eredménnyel. Bár a magyarlakta térségek közül Szatmár, Kovászna és Maros megyében is az országos átlag alatt volt a választási részvétel – Hargita megyében az átlag felett –, az előrejelzések szerint az RMDSZ 5,7 százalékkal átlépte a parlamenti bejutási küszöböt. Mint arról korábban írtunk, a szociáldemokratáknak koalíciós partner hiányában még akkor sem sikerülne többséget alkotni a törvényhozásban, ha megnyerné a megméretést.

Az exit poll szerint hét párt, köztük egy új nacionalista alakulat, az 5,2 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is átlépheti a parlamenti küszöböt – írja az MTI. Az AUR egyik társelnöke az a George Simion, a Románia és Moldovai Köztársaság egyesülését sürgető, Moldovából kitiltott aktivista, aki tavaly azzal kürtölte tele a román sajtót, hogy „szélsőséges magyarok” megverték őt az úzvölgyi katonatemetőben. A sokak szerint a Nagy Románia Pártnál is szélsőségesebb alakulat Maros megyei képviselőházi jelöltlistáját a székely zászló és más magyar jelképek ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasa vezeti.

Az ötszázalékos parlamenti küszöbön mérte az exit poll mind a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania pártot, mind a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártját, amely a PNL és RMDSZ mellett az Európai Néppárt romániai tagpártja.

A 21 órakor (magyarországi idő szerint 20 órakor) közzétett adatok a 19 óráig mért belföldi adatokat tükrözik. Romániában csaknem 5,8 millióan szavaztak, ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb mint 32 százalékát teszi ki. Külföldön, ahol kétnapos a szavazás, 21 óráig kétszázhatvanezren voksoltak, ezeket a szavazatokat azonban az exit poll nem vette figyelembe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.