Joe Biden: Győzött a demokrácia

Az elektori kollégium megerősítette a demokrata politikus győzelmét az amerikai elnökválasztáson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 15. 9:11
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Joe Biden első dolga lesz rendeletben visszavonni Donald Trump néhány intézkedését. Fotó: Patrick Semansky Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerika lelkéért vívott küzdelemben a demokrácia kerekedett felül

– hangoztatta Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyi idő szerint hétfőn, pár órával az után, hogy az elektori kollégium megerősítette győzelmét a novemberi elnökválasztáson.

Bidenre a várakozásoknak megfelelően 306, Donald Trump leköszönő elnökre pedig 232 elektor adta voksát a hagyományosan puszta formalitásnak számító elektori szavazáson.

– A demokrácia lángját rég fellobbantották ebben az országban, és most már tudjuk, hogy sem egy világjárvány, sem a hatalommal való visszaélés nem képes kioltani

– fogalmazott a leendő elnök.

Donald Trump azt állította, hogy a választáson széles körű csalás történt, s emiatt több keresetet is benyújtott, de nem sikerült megmásítania a voksolás kimenetelét. Bár az elnököt hivatalosan az elektorok választják meg, és nem az dönti el, hogy összesen melyik jelölt hány voksot kapott, Biden novemberben 7 millió vokssal kapott többet, mint Trump.

2016-ban Trump az elektori szavazáson a mostanival megegyező arányban győzte le Hillary Clinton demokrata párti jelöltet, amit akkor Trump földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezett. Erre utalva Biden hétfő este úgy fogalmazott, „tiszteletteljesen azt javasolja” Trumpnak, hogy ismerje el vereségét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.