Joe Biden új stratégiával kezelné a migrációt

A megválasztott elnök máris telefonon egyeztetett a mexikói államfővel.

Mártonffy Attila
Forrás: Reuters, MTI, CNN2020. 12. 20. 12:57
A migrant argues with a federal police officer during a joint operation by the Mexican government to stop a caravan of Central American migrants on their way to the U.S., at Metapa de Dominguez
Határőrök intik nyugalomra a Guatemala felől érkezőket Fotó: Jose Torres Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, humánus bevándorlási stratégiáról egyeztetett telefonon tegnap Joe Biden megválasztott amerikai elnök és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. A Biden stábja által kiadott összefoglaló közlemény szerint a felek a regionális migráció új megközelítéséről tárgyaltak, amely alternatívát kínálhat az Egyesült Államokba vezető veszélyes utazás helyett. A két vezető kifejezte kívánságát, hogy megvizsgálják a „népvándorlás” kiváltó okait, amelyek Salvadorban, Guatemalában és Hondurasban arra késztetik az embereket, hogy Mexikó felé vegyék az irányt.

A leendő amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy megteremti azt a regionális infrastruktúrát és határőrizeti kapacitást, amely elősegítheti a migráció jól szabályozott kezelését a menedékjog-kérelmek elbírálására vonatkozó nemzetközi jogi normák tiszteletben tartásával.

Közép-amerikai, főleg hondurasi, guatemalai és salvadori migránsok ezrei gyalog, vonaton és lakókocsikkal tartanak az Egyesült Államok felé
Fotó: MTI

Néhány napja maga López Obrador javasolta, hogy hazája és leendő új kollégájának demokrata kormányzata működjön együtt a migráció kényes kérdésében. Emlékezetes, hogy Donald Trump amerikai elnök 2017. januári hivatalba iktatásának ugyancsak első lépése volt, hogy a mexikói bevándorlásról értekezzen az akkori államfővel, Enrique Peña Nietóval. Kilátásba helyeztek egy személyes találkozót is, ám ezt Nieto lemondta, mivel nem értett egyet Trump követelésével, hogy falat kell építeni az amerikai–mexikói határon, mégpedig a mexikóiak költségén. A jelenlegi amerikai elnök azóta sem tett le róla, hogy a déli szomszédnak meg kell akadályoznia az Egyesült Államokba irányuló közép-amerikai migrációt, s mindaddig vissza kell tartania a bevándorlókat, amíg az amerikai hatóságok el nem bírálják kérelmüket.

Donald Trump a műszaki zár egy prototípusa előtt San Diegóban. Csak a fal egy része épült fel
Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque

Biden hangsúlyozta, hogy a migráció témáján kívül lendületet kell adni a koronvírus-járvánnyal, a gazdasággal és a határbiztonsággal kapcsolatos együttműködésnek is. A két országnak súlyos biztonsági kihívásokkal kell megküzdenie: Mexikón halad át az Egyesült Államokba irányuló drogkereskedelem útvonala, miközben számolnia kell az onnan folyamatosan érkező illegális fegyverszállítmányokkal. Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter pedig Twitter-bejegyzésében ezt írta: Szoros együttműködés és jó kapcsolat fog kialakulni a mexikói és az amerikai elnök között. Mexikói kormányzati források szerint a felek beszéltek fejlesztési beruházásokról és az Egyesült Államokban élő mexikói közösség tiszteletben tartásáról is.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök támogatóinak integet egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Atlantában. Új irányt szabna
Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

Latin-Amerika két legnagyobb gazdaságának, Brazíliának és Mexikónak az elnöke hosszú késlekedés után csak kedden gratulált Biden megválasztásához, azután, hogy az elektori testület is formálisan megerősítette Donald Trumppal szemben aratott november 3-i győzelmét. Késlekedésük odahaza bírálatokat váltott ki, attól tartva, hogy a kapcsolatok elhidegülését kockáztatják a januárban hivatalba lépő Bidennel és demokrata kormányzatával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.