Koronavírusos képviselőket kellett behívni a szlovák parlamentbe

A döntésképtelenség határára sodródott parlament nem tudta volna fenntartani a veszélyhelyzetet.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 12. 28. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen szürreális parlamenti közvetítést láthatott hétfőn az, aki a pozsonyi törvényhozás élő adására volt kíváncsi.

Átlátszó, általában szobafestők által használt fóliákkal takarták le a parlamenti ülésterem bejáratait.

E nagy elővigyázatosság oka, hogy koronavírus-fertőzött és/vagy hivatalosan karanténban lévő képviselők voltak kénytelenek megjelenni a parlament rendkívüli ülésén, mivel Szlovákiában kis híján véget ért a veszélyhelyzet.

Már napokkal korábban sejteni lehetett, hogy a járvány miatt a döntésképtelenség határára sodródott parlament nem tudja majd módosítani a veszélyhelyzetet szabályozó, alkotmányos többséget igénylő törvényt, ennek hiányában pedig véget érhet a sokat bírált kijárási tilalom Szlovákiában. A jelen állás szerint január 10-ig érvényes korlátozások veszélyhelyzet híján törvényesen nem lettek volna fenntarthatók, a veszélyhelyzet a törvénymódosítás híján ma megszűnt volna.

A törvénykezési gordiuszi csomó feloldásához a kormánykoalíció 95 képviselőjéből legalább 90-nek meg kellett szavaznia a módosítást, biztosítva ezzel a háromötödös többséget. Az ellenzék tagjai ugyanis jó előre jelezték, hogy a parlament környékére sem mennek. (Mint később kiderült, ehhez nem mindegyikük tartotta magát.)

Az Igor Matovič vezette kormány ugyanakkor komoly logisztikai problémába futott bele. Jó néhány kormánypárti képviselő fertőzött (pontosan nem tudni, hányan, a kabinet nem hajlandó elárulni), vagy éppen kötelező karanténját tölti,

hivatalosan el sem hagyhatnák az otthonukat,

online vagy akár írásban, szignóval viszont nem lehet alkotmánytörvényt módosítani. Hetekig húzódhatott volna, mire megteremtik ennek törvényi lehetőségeit.

Az országos tiszti főorvos egy nappal az ülés előtt kiadott rendelete kellett ahhoz, hogy az érintett kormánypárti képviselők megjelenhessenek a szavazáson: szigorúan külön bejáraton, speciális védőfelszerelésben, festőfóliával lehatárolva. Szimbolikus jelenet volt, hogy a néhány megjelent ellenzéki képviselő – a szélsőséges, vírusszkeptikus Kotleba-pártból – szétszaggatta a fólia egy részét, így csak a technikai obstrukció e sajátos megnyilvánulása után kezdődhetett meg a szavazás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.