Latin-Amerikában is kezdetét vette az oltási kampány

Argentínába, Chilébe, Costa Ricába és Mexikóba is megérkeztek az első vakcinaszállítmányok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC, Reuters2020. 12. 25. 10:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikóban a latin-amerikai országok közül elsőként csütörtökön megkezdték a koronavírus elleni oltási kampányt, amelyet élő adásban közvetítettek Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő sajtótájékoztatóján. Az El Universal mexikói lap szerint a fővárosi Ruben Leñero-kórház intenzív osztályának főnővére kapta meg elsőként az ellenanyagot. María Irene Ramírez egyike azon ápolóknak, akik koronavírusos betegeket kezelnek. – Ez a legnagyszerűbb ajándék, amit kaphattam 2020-ban – mondta az 59 éves egészségügyi dolgozó, aki önként jelentkezett az oltásra. – Természetesen félünk, de muszáj tovább tennünk a dolgunkat, és szeretnék továbbra is a tűzvonalban lenni – fogalmazott.

A Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag első szállítmánya – háromezer dózis – szerdán érkezett meg Mexikóba Belgiumból. López Obrador ellentmondásos stratégiát követett a koronavírus elleni harcban: otthonmaradásra, illetve a karácsonyi összejövetelek elkerülésére szólította fel a mexikóiakat, ugyanakkor nem vezetett be korlátozásokat. A 130,5 millió lakosú Mexikóban az azonosított fertőzöttek száma meghaladja az 1,36 milliót. A halálos áldozatok száma a latin-amerikai országban a világon a negyedik legmagasabb. A kórban eddig 121 172-en vesztették életüket.

Szintén csütörtökön kezdték meg a Pfizer–BioNTech vakcinájának beadását az egészségügyi dolgozóknak és az időseknek Costa Ricában és Chilében. Sebastián Piñera chilei elnök a remény és az izgalom pillanatának nevezte az oltási kampány kezdetét. Eközben Argentínában megérkezett az orosz Szputnyik–V védőoltás első szállítmánya, amely háromszázezer dózist tartalmaz. Napokon belül itt is megkezdődhet a vakcinálás. Alberto Fernández államfő közölte, a Szputnyik–V-vel oltatja be magát, hogy bebizonyítsa, biztonságos a vakcina. Argentínában más másfél millió fölötti, Chilében a hatszázezret közelíti meg, Costa Ricában 163 ezerhez közeli az eddig igazolt fertőzöttek száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.