Newsmax: A biztonsági szolgálatoknak gőzük sincs, mekkora a baj

Az amerikai konzervatív televízió szerint évekbe telhet, mire kiderül, mit loptak el az ismeretlen hackerek.

Magyar Nemzet
2020. 12. 23. 18:11
null
Hacker Stealing Information From Computers Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszok voltak? Kínaiak? Mihez fértek hozzá? Egyelőre ezekre az alapvető kérdésekre sem tudnak választ találni az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok azok után, hogy kiderült, ismeretlen hackerek kulcsfontosságú kormányzati intézmények számítógépes hálózatába jutottak be. Míg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter sietett azonnal az oroszokat hibáztatni, addig Donald Trump elnök a kínaiakra kente a támadást.

– Évekig tarthat, mire pontosan megértjük, mi is történt valójában, mit is loptak el – figyelmeztetett a Newsmax konzervatív amerikai televíziós csatorna témát boncolgató műsorvezetője. Az alább magyar szinkronnal is megtekinthető adásban megszólaltatott internetbiztonsági szakember arra figyelmeztetett:

– A hackerek előtt úgymond kigurították a vörös szőnyeget. Hogy nem tudtak tovább dolgozni, az csak annak köszönhető, hogy egy frissítésen keresztül megpróbáltak bejutni egy magánvállalathoz is.

Azt lehet tudni, hogy a támadók milyen hibát használtak ki: március és június között egy népszerű hálózatmenedzselési szoftverben – a texasi SolarWinds cég Orion nevű termékében – elrejtett kód révén hatoltak be több mint 18 ezer kormányzati intézményhez. Ezenkívül azonban a hatóságok a sötétben tapogatóznak. Mint a szakember fogalmazott: – Elképesztő méretű támadás zajlott, miközben

a milliárdokkal kitömött amerikai szövetségi biztonsági szolgálatoknak gőzük sincs, mekkora a baj, és emiatt mindenkinek félnie kellene.

A Newsmax műsorában arra is emlékeztetett, hogy például a lakosság 90 százaléka sosem változtatja meg a tűzfala jelszavát, amely ezért mindenkinél ugyanaz. Ezt persze a hackerek is tudják, akik így akár egy okostelevízión keresztül is képesek behatolni a privát szféránkba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.