időjárás 19°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Sofőrök és rendőrök dulakodtak a brit–francia határon

Forrás: V4NA Hírügynökség
2020.12.23. 19:00

Mintegy ötven kamionsofőr próbált meg áttörni a rendőri kordonon a brit határ vonalánál. A sofőröket a koronavírus mutációja miatti zárlat tartja fel már napok óta a brit–francia határon, és a hatóságok úgy látják, hogy még a gyorstesztek elvégzésével is napokig tarthat, mire feloldódik az aggasztó állapot.

Franciaország elengedte a határzárat az Egyesült Királyságból érkező kamionsofőröknek, azonban a procedúra így is napokat vehet igénybe, amit a határon rekedt sofőrök egyre nehezebben viselnek – írja a V4NA Hírügynökség.

Lorry drivers stuck in #Dover for nearly 48 hours with no food, water, toilet or information. They’re angry and want answers. Police giving them no info. #LorryDrivers #Covid19UK pic.twitter.com/UaWFFRS2WW

— Shadia EdwardsDashti (@ShadiaED) December 22, 2020

Az Egyesült Királyságban felfedezett mutálódott koronavírus-változat veszélye miatt több ország is lezárta határait a szigetország irányában, ami hatalmas torlódásokat okozott a brit partoknál. Mintegy 4000 kamion rekedt meg a La Manche csatorna brit felén, kilométeres sorokban. Ezt a hatóságok úgy akarják feloldani, hogy gyorstesztet végeznek az országot elhagyni igyekvőkön, amit – ha megerősíti a fertőzést – egy hagyományos PCR-teszt követ ellenőrzésképpen.

A hatóságok úgy számoltak, hogy szerdára felszámolják a kocsisort és megnyithatják a határokat, azonban a torlódás napról napra növekszik, és így több napba is telhet, mire mindenkit letesztelnek.

Kamionsofőrök és rendőrök dulakodnak a doveri kikötő bejáratánál 2020. december 23-án
Fotó: MTI/AP/PA/Steve Parsons

A türelmetlen sofőrök közül egy nagyjából ötvenfős csoport neki is ment a rendőri kordonnak és egyesek meg is próbáltak keresztülfurakodni a hatóságokon.

Raluca Marian, a nemzetközi közútforgalmi szövetség (IRU) uniós küldöttje elmondta, még a gyorstesztekkel is katasztrófa lesz az átvizsgálás. Amikor a vizsgálatok végéről kérdezték, úgy fogalmazott: „Újév estéjén. Vagy később? Nehéz megmondani.”

Korábbi cikkünkben megírtuk, órákon belül egyezség születhet Nagy-Britannia és Franciaország között az áruforgalom folytatásáról, miközben kedden az angliai Dovernél már több ezer kamion torlódott fel a határon. Brüsszel aggódik, a brit zárlat részleges felfüggesztését kéri.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.