Szombattól teljes kijárási tilalom jön Szlovákiában

A kormányintézkedést a rendkívül komoly járványhelyzettel indokolta az egészségügyi miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 16. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában szombattól egész napos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Marek Krajčí egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után. A tilalom december 19-én reggel öt órától lép hatályba, és a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A kijárás tiltása nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. Szintén szombattól lép érvénybe az üzletek zárva tartása is, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. A kijárási tilalom idején külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak, és már a tilalom elején választaniuk kell, hogy melyik az az egy háztartás, amelynek tagjaival találkozni akarnak.

A most elfogadott kormányintézkedést az egészségügyi miniszter

a rendkívül komoly járványhelyzettel indokolta.

A bejelentésre reagálva Robert Fico, a szlovák parlamenti ellenzék legerősebb pártja, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke lemondásra szólította fel Igor Matovič kormányfőt. Fico azt mondta: Matovič nem képes ellátni feladatát, amit az is mutat, hogy a kormánya által jóváhagyott kijárási tilalom és a boltok bezárásának feltételei az eddiginél is nagyobb káoszt hoznak a társadalomba.

Szerdai ülésén a kormány jóváhagyta az ország Covid–19 elleni oltási stratégiáját is. Ebben azzal számolnak, hogy folyamatosan, négy hullámban az 5,5 milliós ország lakosságának mintegy 60-70 százalékát beoltják.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közzétett adatai szerint kedden több mint 16 ezer PCR-típusú tesztet végeztek el, és ezek alapján 3565 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és az utóbbi hetekben ismét enyhe emelkedésnek indult, az elmúlt egy hétben átlagban valamivel kétezer fölött volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.