Trump arra készül, hogy ellopja a show-t Joe Bidentől

A pereskedésnek még nincs vége: az elnök csapata újabb keresetet nyújtott be a wisconsini legfelsőbb bíróságon.

2020. 12. 01. 19:35
TRUMP, Donald
Rome, 2020. november 2. Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump amerikai elnök egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Rome város repülõterén 2020. november 1-jén. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Branden Camp Fotó: Branden Camp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Donald Trump nyilvánosan még az idei elnökválasztás során felmerült csalásokkal és szabályszegésekkel van elfoglalva, egyre több amerikai médium számolt be arról, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök zárt ajtók mögött már 2024-re készül. – Még nem akarok 2024-ről beszélni – mondta az elnök múlt héten a hálaadás alkalmával tartott sajtótájékoztatóján az újságíróknak, azonban egyre több jel utal arra, hogy bár Joe Biden demokrata politikus győzelmét továbbra sem hajlandó hivatalosan elismerni, Trump már tudomásul vette, hogy január 20-án át kell adnia riválisának a Fehér Házat.

A Fox News amerikai hírcsatorna tegnap arról írt: az elnök tanácsadói már nyílt titokként kezelik Trump indulását a következő elnökválasztáson, az amerikai elnök ráadásul nem mulasztja el azt sem, hogy ismét borsot törjön Biden orra alá. A hírcsatorna fehér házi tudósítója, John Roberts szerint ugyanis nagy a valószínűsége, hogy Trump ellopja a show-t a megválasztott demokrata elnöktől, és beiktatása előttre vagy éppen azzal egy időben készül bejelenteni további elnöki ambícióit.

Marco Rubio floridai republikánus szenátor ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha Trump valóban indul, akkor a republikánus előválasztáson minden bizonnyal ő kerekedik majd felül, és ő lesz a párt elnökjelöltje. – Trump emberek millióit motiválta, hogy először szavazzanak republikánusokra, minden esélye megvan tehát, hogy másodszorra is a Fehér Házba kerüljön – fogalmazott a kubai származású politikus. Rubio egyébként azon republikánus politikusok közé tartozik, akik várhatóan fontolóra veszik az elnökválasztáson való indulást – Mike Pence jelenlegi alelnökkel együtt.

Alex Conant republikánus stratéga szerint amennyiben Trump valóban bejelenti, hogy újraindul az elnökségért, az alapjaiban meghatározná a Fehér Házért folyó verseny dinamikáját. Az elemző szerint így szinte kizárt, hogy nyílt verseny alakulna ki a párton belül, ugyanis senki sem akarna Trump első kihívója lenni.

Közben a minap Arizonában és Wisconsinban is hitelesítették Biden győzelmét. Trump két wisconsini körzetben követelte a szavazatok újraszámlálását választási szabálytalanságokra hivatkozva. Ez megtörtént, de a hivatalos eredmények szerint Biden így is nyert. Az elnök azonban ebbe nem nyugszik bele: kampánycsapata tegnap tudatta, hogy keresetet nyújtottak be a wisconsini legfelsőbb bíróságon, amelyben vitatják a választás eredményét. Azt állítják: egyértelmű bizonyítékaik vannak, hogy négyrendbeli választási szabálytalanság történt, érvelésük szerint ugyanis 221 323 levélszavazatot szabálytalanul töltöttek ki.

Az Egyesült Államokban az 538 tagú elektori testület választja meg az elnököt. A testület december 14-én ül össze. Biden 306 elektor támogatására számíthat, a győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.