Varsó kiterítette a lapjait: ezen az áron adnák fel a lengyelek a vétót

A lengyel miniszterelnök-helyettes egyelőre arról nem beszélt, hogy Magyarország is egyetértene-e a megoldással.

Munkatársunktól
Forrás: REUTERS2020. 12. 03. 21:05
null
Budapest, 2020. november 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. A tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepel, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hírügynökség megszólaltatta Lengyelország miniszterelnök-helyettesét, aki csütörtök este elárulta:

Lengyelország azt kéri az EU-tól, hogy a jogállamisági mechanizmus mellé csatoljanak egy jogilag kötelező erejű értelmező anyagot. Amennyiben a dokumentum zöld jelzést kap az országvezetők jövő heti uniós csúcstalálkozóján, Varsó feladja a költségvetési vétóját.

Jarosław Gowin szerint a lengyelek amiatt készek a kompromisszumra, mert a keretköltségvetési alku híján életbe lépendő vészforgatókönyvvel anyagilag igencsak rosszul járnának. Utóbbiról itt írtunk.

Gowin azt nem árulta el, hogy Magyarországnak is megfelelő lenne-e a lengyel kompromisszum. Orbán Viktor magyar, illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mindenesetre épp egy hete arról állapodtak meg Budapesten, hogy csakis olyan alkut fogadnak el, amely mindkét ország érdekeinek megfelel.

A lengyel miniszter szerint a kilátásba helyezett, értelmező dokumentumban Brüsszelnek garanciát kell adnia arra, hogy valóban „csak” az EU-költségvetés és a járvány miatti mentőalap forrásainak védelmére használja a feltételrendszert, az semmilyen politikai nyomást nem helyez majd az EU-országokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.