időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Véletlenül nyilvánosságra hozták a koronavírus-vakcinák árát

Dócza Edith Krisztina
Forrás: Politico, HLN
2020.12.18. 16:31
Véletlenül nyilvánosságra hozták a koronavírus-vakcinák árát

A holland költségvetési államtitkár, Eva De Bleeker véletlenül nyilvánosságra hozta közösségi oldalán, hogy mennyibe kerülnek az Európai Unió által vásárolt koronavírus-vakcinák

– írja a HLN belga híroldal.

A De Bleeker Twitter-oldalán megjelent bejegyzést azóta eltávolították, a politikus azonban cáfolja, hogy bármit is veszélyeztetett volna az információk kiszivárogtatása. Az államtitkár a kommunikációs csapatot okolta a kialakult helyzetért. Sajtóhírek szerint a bejegyzés közvetlenül azután jelent meg, hogy a holland Új Flamand Szövetség jobbközép, ellenzéki párt kijelentette, a koronavírus-vakcinák árának nyoma sincs a költségvetésben.

– Idén 33,5 millió oltást vásárolnak és összesen 279 millió eurót fogunk fizetni ezért, és ha szükséges, 2021-ben további 500 millió eurót különítenek el további oltóanyagok vásárlására

– írta a holland államtitkárt közösségi oldalán a HLN értesülései szerint.

A bejegyzéshez egy táblázatot is mellékelt De Bleeker, melyben a vakcinák árai külön-külön is megjelennek, amelyek minden uniós tagállam számára azonosak. A hat vakcina adagonkénti ára a következő volt:

 • az Oxford-AstraZeneca vakcina ára 1,78 euró (körülbelül 635 forint),
 • a Johnson & Johnson vakcina ára 8,50 dollár (körülbelül 2477 forint),
 • a Sanofi-GSK vakcina ára 7,56 euró (körülbelül 2968 forint),
 • a BioNTech-Pfizer vakcina ára 12 euró (körülbelül 4283 forint),
 • a CureVac vakcina ára 10 euró (körülbelül 3568 forint),
 • a Moderna vakcina ára 18 dollár (körülbelül 5245 forint).
 • – Attól tartok, nem látja a helyzet súlyosságát. A komolytalanság, mely a történtek hátterében van, nem elfogadható

  – jelentette ki Peter De Roover, az Új Flamand Párt elnöke azt követően, hogy De Bleeker kihangsúlyozta, Hollandia a bejegyzés ellenére is megkapja az oltásokat.

  Az Európai Bizottság korábban megtiltotta, hogy az oltóanyagok árát bárki közzé tegye, mivel álláspontjuk szerint jogilag nincsenek abban a helyzetben, hogy ilyen adatokat nyilvánosságra hozzanak. Az uniós szerv vezetése nem fűzött megjegyzéseket az esethez, azonban megerősítette, hogy a vakcinák ára továbbra is bizalmas információnak számít. A HLN értesülései szerint a gyógyszergyárak és az Európai Unió közötti szerződések tartalmaznak olyan záradékokat, melyek lehetővé teszik az egyik fél számára a fellépést abban az esetben, ha úgy vélik, a másik fél nem tett eleget a megállapodásnak. Egyelőre azonban úgy tűnik, az ügy ellenére is ingyenesek maradnak a koronavírus elleni oltások Hollandiában.

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.