Aggodalomra adnak okot a Joe Biden megválasztását követő események

Azok után, hogy a demokrata jelölt győzelmével végződött választási kampányban magukat „társadalmi igazságharcosoknak” nevező fegyveres milíciák vették át a hatalmat több amerikai nagyvárosban, vandál módon fosztogattak, szobrokat döntöttek le és gyújtogattak, a bajba jutott ország szívéből megfigyelők újabb erőszakos megmozdulásokról tudósítottak a minap – olvasható az Alapjogokért Központ Facebook-bejegyzésében.

Forrás: FACEBOOK.COM/ALAPJOGOKERT2021. 01. 07. 20:00
Supporters of U.S. President Donald Trump clash with police officers in front of the U.S. Capitol Building in Washington
USA-ELECTION/PROTESTS Fotó: Stephanie Keith
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt megelőzően választási szakértők széles körben adtak hangot kétségeiknek az amerikai elnökválasztás szavazatszámlálásának átláthatósága kapcsán. Számos tagállamban problémák merültek fel a levélszavazatok leadásának tisztasága, azok összesítése, de több szavazókörben a választás napján leadott voksok szortírozása miatt is.

Több tagállamból számoltak be megfigyelők arról, hogy halottaktól, kiskorúaktól és nem regisztrált szavazóktól is érkeztek voksok

– az USA-ban kötelező választási regisztráció van ugyanis érvényben, mivel az állampolgárok kötelező jelleggel nem kapnak személyazonosító okmányt.

Elemzők szintén felhívták a figyelmet arra, hogy évtizedes jelenség az úgynevezett gerrymandering, azaz központi ellenőrzés nélkül az egyes tagállamok rajzolják újra rendszeresen a képviselőházi választások választókerületeit.

Európai összehasonlításban az is szembeötlő, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem rendelkezik szövetségi szintű országos választási bizottsággal, a tagállamokban pedig a helyi „kormány” összesíti a szavazatokat, és hirdet eredményt, nem pedig egy független államigazgatási szerv. Ennek „köszönhető”, hogy lényegében párhuzamos, alternatív szavazatszámlálási protokollokat működtet a média és az egyes pártok is, valamint az is, hogy a szavazatok összesítése és így az eredmény kihirdetése is napokat, több helyütt heteket vett igénybe.

Számos helyen a vitatott szavazatok összessége jóval meghaladja azt a különbséget, mellyel Biden megnyerte az adott államot.

Az általános hangulatra jellemző, hogy több nagyvárosban – így például a fővárosban is – a boltok kirakatait bedeszkázták a választás napján, tartva az esetleges vandál akcióktól. Amire a Black Lives Matter erőszakos utcai akciói miatt számítani is lehetett: sok helyen alakult ki ugyanis korábban harc a rendfenntartó szervekkel, melyekben a rendőrök számos alkalommal megfutamodtak, nem mertek fellépni,

félve nemcsak a BLM, de a politikai korrektség dühétől is.

Sajtóelemzések arra is rávilágítanak, hogy míg egyes orgánumok a BLM-akciókat a „társadalmi elnyomásból fakadó jogos fellépésként” aposztrofálták, és a kialakult káoszért az egyenruhásokat hibáztatták, a Trump-párti aktivisták ellen már kemény fellépést szorgalmaztak.

Az Alapjogokért Központ elemzése teljes terjedelmében itt olvasható:

❗️ AGGODALOMMAL FIGYELJÜK A JOE BIDEN MEGVÁLASZTÁSÁT ÖVEZŐ AMERIKAI ESEMÉNYEKET 🧐

Azok után, hogy a demokrata jelölt...

Közzétette: Alapjogokért Központ2021. január 7., csütörtök

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.