Belebukott az ártatlan családok meghurcolásába a holland kormány

Botrányt kavart, hogy az adóhatóság ártatlan családok ezreit taszította súlyos anyagi helyzetbe.

Forrás: MTI, Dutch News2021. 01. 15. 16:34
RUTTE, Mark
Mark Rutte holland miniszterelnök bocsánatot kért hibáiért. Fotó: Bart Maat Forrás: MTI/EPA/ANP/Bart Maat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette a lemondását a holland kormány tegnap a gyermekgondozási támogatások körül kirobbant botrány miatt. Egy hivatalos jelentés megerősítette ugyanis, hogy minisztereknek, köztisztviselőknek, parlamenti képviselőknek és még bíróknak is szerepük volt abban, hogy az elmúlt években az adóhatóság jogszerűtlenül hajtott be családok ezreitől esetenként több ezer eurót.

Mark Rutte baloldali miniszterelnök tegnap összehívta a kabinetet Hágában, ahol a miniszterek a visszalépés mellett döntöttek, mindössze két hónappal az országos általános választások előtt.

Elemzők előre megjósolták a négy pártból álló kormánykoalíció összeomlását, amelyre még inkább lehetett számítani azután, hogy Lodewijk Asscher munkáspárti vezető csütörtökön jelentette be lemondását. Asscher volt ugyanis a szociális ügyekért felelős miniszter abban az időszakban, amikor több ezer ártatlan családot vádoltak meg az adóhivatal megtévesztésével, és elrendelték, hogy fizessék vissza a gyermekgondozási támogatásokat, súlyos anyagi helyzetbe sodorva ezzel őket.

– Nem tudtam, hogy az adóhatóság jogtalanul üldöz több ezer családot

nyilatkozta a holland politikus lemondásának benyújtásakor.

Ez legtöbbször olyan családoknál fordult elő, ahol a szülőknek kettős állampolgársága volt.

A nemzeti ombudsman és a holland parlament vizsgálóbizottsága is arra a következtetésre jutott, hogy az adóhatóság megsértette a jogállamiságot, figyelmen kívül hagyta a gyermekjogokat, és több családot lehetetlenített el anyagilag.

Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Hágában 2021. január 15-én, ahol bejelentette az általa vezetett koalíciós kormány lemondását. A lemondás hátterében a családtámogatási botrány áll: 2012-től kezdődően számos család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket, megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, és több ezer euró visszafizetésére kötelezte őket.
Fotó: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

Mark Rutte miniszterelnök állítólag a koronavírus-járvány elleni küzdelemre hivatkozva szeretett volna pozíciójában maradni, a többi pártvezető ugyanakkor elkerülhetetlennek találta a jelentés politikai következményeit. A miniszterek március 17-ig, azaz a holland általános választásokig ügyvivői minőségben látják el feladataikat, ami azt jelenti, hogy nem dönthetnek a parlament által vitásnak ítélt kérdésekben. A harmadik Rutte-kormány 2017 októbere óta vezeti Hollandiát, koalícióban a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a 66-os Demokraták (D66) és a Keresztény Unió (CU) pártokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.