Biden első dolga lesz megváltoztatni Trump intézkedéseit

A megválasztott demokrata elnök hivatala első napjaiban tucatnyi rendeletet tervez aláírni.

MTI
2021. 01. 18. 8:21
BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök koránt sem olyan közvetlen, mint amilyennek mutatja magát. Fotó: Patrick Semansky Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tucatnyi elnöki rendeletet tervez aláírni már beiktatása napján Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök, hogy megváltoztassa Donald Trump távozó elnök legvitatottabb intézkedéseit, és lépéseket tesz a koronavírus-járvány kezelésére is – jelentette be leendő kabinetfőnöke, Ron Klain. A Fehér Ház stábjának vezető tisztségviselőihez intézett körlevelében Klain vasárnapi médiabeszámolók szerint azt írta, az első rendeletek között fog szerepelni:

  • a távozó republikánus elnök által egyes iszlám országokkal szemben elrendelt beutazási tilalom feloldása,
  • a párizsi klímamegállapodáshoz való újbóli csatlakozás
  • és a diákhitel-visszafizetések szüneteltetésének meghosszabbítása is.
  • Joe Biden első dolga lesz rendeletben visszavonni Donald Trump néhány intézkedését
    Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

    A szombati keltezésű feljegyzés szerint Joe Biden azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a maszkviselést minden szövetségi intézményben és az államok közötti utazásoknál, emellett a megválasztott demokrata párti elnök az éghajlatváltozással és az egészségügyi ellátás bővítésével kapcsolatos rendeleteket is alá fog írni.

    Joe Biden a hivatalban töltött első száz napja során egy nagyszabású bevándorlási tervet fog küldeni a kongresszusnak, amelyben például állampolgárságot ajánlana a jelenleg az Egyesült Államokban élő, nem regisztrált bevándorlók millióinak.

    Határőrök intik nyugalomra a Guatemala felől érkezőket
    Fotó: Reuters

    Ron Klain szerint a leendő amerikai elnök a második hivatali napján a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az iskolák és a vállalkozások újraindítását, valamint a kiterjedt tesztelés beindítását célzó rendeleteket ír majd alá, január 22-én pedig utasításba fogja adni, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a gazdasági válság által a dolgozó családok körében okozott károk enyhítésére is. „Ezek a rendeletek megkönnyebbülést hoznak majd a válsággal küszködő amerikaiak millióinak” – hangsúlyozza feljegyzésében Biden leendő kabinetfőnöke. „A megválasztott Biden elnök intézkedései nemcsak azt szolgálják, hogy megszüntessék a Trump-adminisztráció által okozott legsúlyosabb károkat, de azt is, hogy előremozdítsák országunkat” – hangsúlyozta Klain.

    Joe Biden emellett megkezdené az igazságszolgáltatási rendszer reformját, illetve tervet dolgoztat ki arra, hogyan egyesítsék a családjukkal azokat a gyerekeket, akiket az amerikai–mexikói határon választottak el a szüleiktől – áll a közleményben.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.