időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Felvidéki magyar települések vonták be az EU-s zászlót

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2021.01.22. 14:01
Felvidéki magyar települések vonták be az EU-s zászlót

A felvidéki magyarság körében is nagy felzúdulást váltott ki a múlt heti hír, miszerint az Európai Bizottság nem kezdeményez jogalkotást az őshonos kisebbségek jogait erősíteni hivatott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.

Le a zászlóval!

A múlt pénteki döntés után szinte azonnal aláírásba kezdett a felvidéki magyar értelmiség néhány tagja. A Hrubík Béla, Méry János és Papp Sándor által jegyzett nyílt levélhez tartozó nyilatkozatot jelen állás szerint közel ötszázan írták alá. A kezdeményezők elsősorban a felvidéki magyar települések polgármestereit, önkormányzatait szólították meg, arra kérve őket, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján vonják be az önkormányzati épületekre kihelyezett uniós zászlókat.

– Száz éve megaláztak bennünket Nyugaton és most újra! Ha erre nem adunk egy közös választ, megérdemeljük a sorsunkat. Mi, a kezdeményezők, viszont reméljük, hogy van még bennünk annyi kurázsi, hogy képesek vagyunk hallatni a hangunkat

– áll a nyílt levélben, amely egy ismert, Kossuth Lajostól származó idézettel zárul: „Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás”.

Tucatjával csatlakoznak a polgármesterek

– Ha mi nem állunk ki magunkért, úgy egyéni, mint közösségi szinten, más nem fog! Itt kell elkezdeni! – reagált lapunk megkeresésére Méry János, a somorjai önkormányzat képviselője, aki kiemelte, ez az egyik első, a döntés miatt született közösségi tiltakozás. Arról, miért pont a zászlóbevonást választották, elmondta, Felvidéken különös jelentősége van az ilyesminek, hiszen hosszú évek óta törvény tiltja a magyar zászló lobogtatását a dunaszerdahelyi labdarúgóklub, a DAC meccsein, amely szinte példátlan rendelkezés az unió területén.

„Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás.“

👉Álljunk ki önmagunkért!

📝Írd alá!

👋Add tovább!⤵️

A kezdeményezéshez több tucat polgármester csatlakozott, bár vannak falvak, ahol a súlyos járványhelyzetre való tekintettel a zászlóbevonásra csak virtuálisan került sor. Az egyik ilyen település a mintegy kétezer lelkes Csallóközcsütörtök, melynek polgármestere, Őry Péter maga is aktívan részt vett a Minority SafePack-es aláírásgyűjtésben. Azt mondja, nem lepődött meg az Európai Bizottság döntésén, hiszen kisebbségi jogalkotási kérdésekben nagyon nehéz államközi egyezségekre jutni.

– Ugyanakkor az európai nemzeti kisebbségek ötvenmilliós közössége megérdemelte volna, hogy az ügyeivel foglalkozzanak

– hangsúlyozta, kiemelve azt a Magyarországon talán kevésbé ismert tényt, hogy Szlovákiában teljesen ismeretlen fogalom a kisebbségi önkormányzatok rendszere.

Az Európai Bizottság elutasította az európai polgárok kezdeményezését az őshonos kisebbségek megmaradását megcélzó...

Věra Jourovánál is tiltakoznak

Hrubík Béla, a kezdeményezés egyik főszervezője elmondta, a tiltakozás szimbolikus, de mégis kézzelfogható formáját keresték:

„Nekünk, magyaroknak, nemzeti jelképeink különösen fontosak, az elszakított területeken élőkre ez hatványozottan igaz. Jelzést küldünk az uniónak azzal, hogy egy napra bevonjuk a zászlókat.”

Már a levél megjelenése előtt mintegy harminc településvezető csatlakozott, ráadásul a Magyar Közösség Pártja országos elnökségének összes polgármestere támogatta az akciót. Hrubík elmondta, folyamatosan kapja a zászlóbevonásról készült felvételeket az önkormányzatoktól. A teljesség igénye nélkül Somorján, Bősön, Martoson, Ipolyságon, Ipolybalogon, Muzslán, Kisgéresen vagy Kaposkelecsényben is levették az uniós zászlót, sőt, anyaországi települések, például a Nógrád megyei Kozárd önkormányzata is hasonlóképpen járt el. Hrubík szerint

egy ilyen összefogásra a későbbiekben is lehet építeni, függetlenül attól, mennyire jut el a hír Brüsszelbe,

bár mint kiderült, a következő hetekben tiltakozásukkal Věra Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosát is megkeresik. – A Schindler listája című filmben van egy nagyon szép mondat. Ha egy embert megmentesz, mindet megmented. Így vagyunk mi is ezzel a kezdeményezéssel: ha egy zászló lekerült, tulajdonképpen mind lekerült – tette hozzá Hrubík Béla.

Le az európai uniós zászlóval!

Köszönjük az MKP Martosi, Izsai Helyi Szervezetének és Martos, Izsa községek...

 

Felháborító döntés

Január 15-én jelent meg az Európai Bizottság közleménye, melyből a közvélemény számára is kiderült, elkaszálták a Minority SafePacket Brüsszelben. Ez sorozatban az ötödik olyan polgári kezdeményezés, amelynél a bizottság nem kezdeményezett jogalkotási eljárást. A 22 oldalas indoklás első mondata így hangzik: az „Európai Unió szívén viseli a sokszínűséget!”. Ehhez képest a bizottság a kezdeményezés kilenc pontjából kilencet elutasított, arra hivatkozva, hogy az európai uniós keretrendszer biztosítja a nemzeti kisebbségek védelmét, uniós jogalkotásra tehát nincs szükség. A bizottság kiemelte, a kisebbségvédelem egyébként is nemzetállami hatáskör. A válaszelőkészítő munka koordinálása a magyar kormányt többször élesen kritizáló Věra Jourová feladata volt, ő ugyanis az Európai Bizottság polgári kezdeményezésekért felelős alelnöke. A döntés nem csak Magyarországon, illetve a határon túli magyar közösségekben okozott nagy felháborodást, a kezdeményezés egyik koordinátora, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője, Vincze Loránt például elmondta: dél-tiroli, németországi szorb és dániai fríz közösségek is élesen tiltakoznak a döntés ellen. – Az Európai Unió azt utasította el, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűséggel foglalkozzon, holott az európai törvényszék korábban világosan kijelentette, erre az uniós intézményeknek joguk van – kommentálta a döntést Vincze Loránt a felvidéki Magyar7 hetilapnak.