Hamarosan megszavazzák Merkel lehetséges utódját

Egy hét múlva szavaznak a német CDU küldöttei az új elnök személyéről. Három jelölt közül választhatnak, közülük továbbra is a konzervatív szárny favoritja, Friedrich Merz lehet a befutó az elemzők szerint, de az utóbbi napokban két vetélytársa is felzárkózott – legalábbis a választópolgárok szavazatai alapján.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 01. 09. 20:10
MERKEL, Angela
Potsdam, 2020. október 3. Angela Merkel német kancellár a Németország újraegyesítésének 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteletre érkezik a potsdami Szent Péter és Pál templomba 2020. október 3-án, a német egység napján. A korábbi szocialista blokkhoz tartozó Német Demokratikus Köztársaság 1990. október 3-án szûnt meg. A keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz, és ezzel csaknem fél évszázados megosztottság után helyreállt a német egység. MTI/EPA/Pool/Andreas Gora Fotó: Andreas Gora
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friedrich Merz, Norbert Röttgen és Armin Laschet között dől el egy hét múlva a német kereszténydemokrata CDU elnöki székéért folyó harc. Ez a harc a külvilágnak nem mutatkozik túl intenzívnek, legalábbis az elemzők szerint a három jelölt pénteki, másfél órás záróvitájában nem került sor az érvek komolyabb ütköztetésére. A felek olyannyira egy platformon voltak több kérdésben is, hogy a vita moderátora megjegyezte:

„Ez szép. A CDU-ban mindenki egyetért a másikkal.”

A felmérések szerint a második helyért harcban álló Laschet és Röttgen között meg-megvillant a konfliktus szikrája a jelölti vitában, ezeket a szinte biztos befutónak jelzett Merz többnyire csendben, egyfajta magabiztossággal figyelte.

A kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki tisztségére pályázó Friedrich Merz, Armin Laschet és Norbert Röttgen a párt berlini székházában tartott vita előtt
Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora

A magabiztosság lehet indokolt, de a jelöltek népszerűségi mutatói egyre jobban közelítenek egymáshoz, az utóbbi időben Armin Laschet komoly hajrával felzárkózott Merzhez és Röttgenhez.

A számok szerint továbbra is Merz a legerősebb, de előnye már nem annyira egyértelmű.

A CDU elnöki tisztségére pályázó Friedrich Merz
Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora

Fontos lehet a szavazás kimenetele szempontjából, hogy a pártkongresszus 1001 küldöttének jelentős része, csaknem háromszáz fő Észak-Rajna-Vesztfáliából érkezik, melynek miniszterelnöke Armin Laschet. Személyét illetően azonban jóval megosztottabb a „háttérországa”, mint a Merz-Landnak nevezett Sauerland, ahol igen nagy az egyetértés abban, hogy csak Merz lehet képes előbbre vinni a CDU-t.

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke
Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora

Az új CDU-elnök lesz a párt legvalószínűbb jelöltje Angela Merkel kancellár helyére.

A tét nem kevés, hiszen Merz homlokegyenesen más álláspontot visel menekültkérdésben, mint a jelenlegi kancellár, megválasztása esetén

teljesen átalakulhat Németország migránsbarát politikája.

Norbert Röttgen az elnökjelöltek vitáján
Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora

A január 16-i pártkongresszus a járvány miatt az online térben zajlik majd, a küldöttek ilyen formában adják le szavazatukat az egy éve lemondott Annegret Kramp-Karrenbauer utódjára. A digitális választás eredményét az 1001 küldöttnek postai szavazással kell majd megerősítenie, így végeredmény január 22-én várható.

Merkel lehetséges utódának nagyon nem jön be a Willkommenskultur

Friedrich Merz, a német kereszténydemokrata CDU elnökjelöltje Angela Merkel kancellárral ellentétben úgy véli, az nem jelent megoldást a migrációs válságra, ha Németország befogadja a menekülteket. A ZDF a Funke médiacsoport lapjait idézve szombaton azt írta: Merz egyenesen elutasítja a boszniai és a görögországi táborokból érkezők befogadását – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.