Ma érkezik az első Moderna-szállítmány Olaszországba

Több tartományban máris elfogytak a rendelkezésre álló dózisok, várják az utánpótlást.

2021. 01. 11. 16:18
null
Róma, 2020. december 28. Egészségügyi dolgozó megkapja a koronavírus elleni vakcinát a római Santa Maria Della Pieta kórházban 2020. december 28-án. Olaszországban elõször az egészségügyben dolgozóknak adják be az oltást. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/LaPresse/AP/Cecilia Fabiano Fotó: Cecilia Fabiano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőre várják az első Moderna-vakcinaszállítmányt Olaszországba, melynek felhasználását múlt csütörtökön engedélyezte az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa). Az intézet igazgatója, Nicola Magrini lelkesedéssel fogadta az új készítmény érkezését Olaszországba, ahol az oltási kampány máris biztató eredményekkel jár.

A Moderna-vakcina sok szempontból hasonlít a Pfizer-BioNTech-oltóanyaghoz, tárolása és felhasználása azonban egyszerűbb.

Az Olasz Gyógyszerügynökség honlapján közzétett adatok szerint a vakcina 18 éves kor felett adható. A teljes védettség eléréséhez két adag oltóanyag szükséges, a második dózis 28 nap után esedékes. A második oltás után két héttel tekinthető immunisnak a beoltott személy. A tárolása –15 és –25 fok közötti hőmérsékleten ajánlott, de stabilitását megőrzi 2 és 8 fok között is, ha lezárása érintetlen marad. Tíz dózist tartalmaz egy fiola, utólagos hígítást nem igényel, azonnal felhasználható.

A Róma közelében lévő Pratica del Mare repülőtérre érkezik a szállítmány, majd innen osztják szét a tartományok között.

Az olasz egészségügyi minisztérium oltóanyag-elosztási tervezete némileg módosul, mivel egyes tartományokban szinte teljes egészében felhasználták a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget. Campania, Umbria, Veneto, Toscana és Valle D’Aosta tartományok a készletük közel 90 százalékát használták már fel. Az oltási terv végrehajtása érdekében az újonnan érkező vakcinaszállítmányból elsősorban ott részesedhetnek, ahol a vakcina kifogyóban van.

A hétfői napon 470 ezer Pfizer–BioNTech-, illetve 47 ezer Moderna-vakcinát várnak Olaszországba.

A jövő hét folyamán 67 ezer, február végéig pedig 764 ezer Moderna-oltószer érkezik, melyet eredetileg a 80 év feletti lakosság beoltására szántak, és ennek megfelelően osztják szét országos szinten.

Olaszország összesen 11 millió dózist rendelt az amerikai gyártótól.

Mindeddig 643 ezer vakcinát használtak fel, a jelenleg rendelkezésre álló készlet 70 százalékát. Az ország 295 oltóközpontjában, a fővárosban húsz egészségügyi intézményben juthatnak az koronavírus elleni szérumhoz egyelőre csak az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és személyzete. A vakcinaközpontok dolgozói elégedettek az elért eredményekkel, és az egészségügyi dolgozók közreműködésével. Hangsúlyozzák, hogy az oltás biztonságos, nem várt reakciót nem tapasztaltak, mindenkit arra buzdítanak, hogy amint sorra kerül, kérvényezze az oltóanyag beadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.