Még mindig nem zavarja az antiszemitizmus a The Guardiant

Válaszolt a V4NA levelére a The Guardian, amiben azt firtattuk, miért nem foglalkoztak részletesen budapesti riportjukban az interjúalany antiszemita kijelentésével.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 01. 08. 16:50
BARANYI Krisztina
Budapest, 2019. december 9. Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Guardian egy hosszú interjút közölt a minap a magyar főváros, Budapest egyik kerületének a polgármesterével. Az interjú apropója, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a BLM-mozgalomnak akar emlékművet állítani a kerületben. Mint elmondja, a rasszista kirekesztés és a rendőri brutalitás elleni fellépés Magyarországon is releváns.

A V4NA megírta, hogy a The Guardiant annyira nem zavarta, hogy Baranyi Krisztina maga is egy antiszemita botrányba keveredett. Ezzel kapcsolatban megkeresték a Guardiant is, hogy egy, a kirekesztésről készült interjúban hogyan tudnak elmenni az interjúalany durva zsidózása mellett szó nélkül.

A V4NA pontosan arra volt kíváncsi, hogy a portál tudatában volt-e annak, hogy Baranyi Krisztina egy hangfelvétel szerint „rohadt, szemét zsidónak” nevezett egy befektetőt?

A lap szóvivője magyarázkodó válaszában azt írta, hogy a cikkben megemlítették a Baranyi Krisztináról készült hangfelvételt. A The Guardian ezzel elintézettnek tartja az ügyet egy, a kirekesztésről szóló riportban.

A The Guardian az ügyet elintézettnek tekinti
Fotó: V4NA

Arra azonban ügyeltek, hogy a The Guardian olvasói semmiképpen se ismerjék meg teljes részleteiben a botrányt. A cikkben nem szerepel pontosan Baranyi antiszemita megnyilvánulása. Csak annyit írnak, hogy a polgármester azt állítja, kiragadták a kontextusból a szavait, és bepereli a köztévét. Valójában a felvételt egy kereskedelmi csatorna hozta nyilvánosságra, nem a köztévé. A liberális szócső szerint ezzel az ügy le van tudva, nem mentek el mellette szó nélkül.

Arról is hallgatott a lap és a riportalany, hogy a polgármestert a képviselő-testület tagjai cáfolták, és nem a média. Nem a médiával került szembe a polgármester, hanem saját testületének (nem kormánypárti) képviselőivel, ugyanis ők cáfolták Baranyi Krisztina állításait. Többek szerint a kirekesztő kijelentés valóban a polgármestertől származik.

A momentumos Jancsó Andrea a pártja és a Jobbik helyi képviselőit tömörítő Új Pólus-frakció nevében közölte, hogy a szövetség tagjai határozottan visszautasítják Baranyi kijelentéseit.

Közleményükben leírták, hogy az Új Pólus-frakció tagjai semmilyen antiszemita kijelentést nem tettek az ominózus egyeztetésen.

„Baranyi Krisztina polgármester antiszemita kijelentéseit sem akkor, sem most nem tudjuk elfogadni. Értékközösséget továbbra sem tudunk vállalni azokkal a politikusokkal, akik akár nyilvánosság előtt, akár attól elrejtve más személyek nemi, faji identitására, etnikai vagy vallási hovatartozására tesznek becsmérlő kijelentéseket. A szövetségesekre történő hárítás, antiszemitizmussal történő megvádolása egyértelműen annak a jele, hogy a polgármester saját szavainak súlyát sokadjára képtelen felmérni, és képtelen felelősséget vállalni nem csak az egy személyben meghozott döntéseiért, hanem a gyenge pillanataiban kimondott szavaiért sem” – írták.

A The Guardian azt közölte a V4NA kérdéseivel kapcsolatban, hogy az ügyet megemlítették, de a továbbiakban nem kívánják kommentálni.

A V4NA kérdései a következők voltak:

  • Tudatában voltak-e annak, hogy Baranyi Krisztina egy hangfelvétel szerint „rohadt, szemét zsidónak” nevezett egy befektetőt?
  • Önök szerint ez antiszemitizmusnak minősül-e?
  • Tisztában vannak-e azzal, hogy a magyarországi baloldalon egymást érik az antiszemita botrányok, legutóbb Bíró László, a Jobbik nevű párt politikusa nevezte Budapestet „Judapestnek” a zsidókat pedig „tetűcsúzdásoknak”?
  • Terveznek-e erről is beszámolni kiadványukban?
  • Dömötör: Ennek a töredékéért már lemondást követelne a baloldal

    „A IX. kerületi polgármester szemrebbenés nélkül letagadja azt, aminek a töredékéért szövetségesei tömött sorokban követelnék mások lemondását” – írja bejegyzésében Dömötör Csaba.

    Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.