Nagy-Britannia: rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma

Anglia legveszélyeztetettebb korosztályának a negyede már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 05. 21:22
null
London, 2021. január 5. Magányos járókelõ a brit jegybank, a Bank of England londoni épülete elõtt 2021. január 5-én. Ezen a napon lépett életbe a koronavírus új változata terjedésének megfékezésére a brit kormány által egész Angliára elrendelt legalább hathetes zárlat. MTI/AP/Matt Dunham Fotó: Matt Dunham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint

az elmúlt 24 órában 60916 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A brit kormány karácsony előtt új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége ötven–hetven százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét. A koronavírus-járvány gyors terjedésének megfékezésére a brit kormány keddtől Anglia egész területére szigorításokat rendelt el.

Az Egyesült Királyságban azonban már folyamatban van az ország történetének legnagyobb oltási kampánya. – A brit lakosság legveszélyeztetettebb korosztályának csaknem a negyede már megkapta a koronavírus elleni oltást – mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök. A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenleg forgalomban lévő két vakcinával, a Pfizer és a BioNTech vállalatok, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari cégcsoport által kifejlesztett oltóanyagokkal Angliában

kedd estig 1,1 millió, az Egyesült Királyság egészében 1,3 millió embert oltottak be.

Anglia nyolcvan éven felüli lakóiból több mint hatszázötvenezren részesültek a koronavírus elleni oltásban. Ez azt jelenti, hogy Angliában – az Egyesült Királyság mesze legnépesebb országrészében – e korcsoport tagjainak 23 százaléka kapta meg a vakcinát, és nekik két-három héten belül jelentős mértékű védettségük lesz a koronavírus-fertőzéssel szemben – hangsúlyozta a brit kormányfő.

Jonathan Van-Tam angliai tiszti főorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha az ország különösen veszélyeztetett csoportjai nagy számban megkapják a koronavírus-oltást, a Covid–19 vírus okozta halálozások és a járvány miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.